A 70-es évek lakástrendje a színek, minták és eklektika jegyében telt. Ma már azt mondjuk rá, retro. De feltűnt, hogy kezd egyre inkább visszatérni otthonunkba? A diszkó volt a menő volt, a Cápa uralta a mozikat, és mindenki görkorcsolyán utazott. A házak egyszintes tanyasi stílusúak vagy osztott szintűek voltak, és soha nem látott tervezési lehetőségekkel voltak tele. De akár jó, akár rossz, akár egyszerűen csak furcsa, minden bizonnyal egyedi volt.

Egy kis nosztalgia soha nem rossz, ezért lépjünk be az időgépbe, és lépjünk be egy tipikus 70-es évekbe. Csak egy figyelmeztetés – érdemes először felvenni a retro napszemüveget!

Rattan nélkül nincs 70-es évek

A rattan bútorok előbb meghódították a teraszt, a kertet, az erkélyeket, majd bevonultak az enteriőrbe. A 70-es években a nappali és egyéb belső terek top kiegészítői lettek. Meglehetősen jól illett a makramé és a faburkolatt mellé, természetességet hozva a beltérbe. Nem meglepő, hogy már évek óta nagy visszatérőként emlegetik, az idei év nyári trendjei közé is sorolják.

70-es évek 2

Extrán mintás élénk tapéta

Ha nem találtunk tapétát a 70-es évek otthonában, akkor volt csak döbbenet. Igaz, a lambéria volt az egyik top falburkoló elem, de ahol az véget ért, kezdődött a színkavalkád. Tapéták nagy és merész geometriai formákkal, élénk, kontrasztos színekkel. A nappaliban, a hálókban, de még a fürdőben is belebotlottunk. Nem is elhamarkodott kijelentés, hogy ha inspirációt keresel tapétához, azt a retro otthonokban kell keresned.

Sötét tónusok

A legfrissebb trend napjainkban a világos enteriőr – nagy ablakok, fehér falak, pasztell színek és visszafogott, tágas elrendezés. Ezt megtalálni a skandináv beltérben, úgy mint a provence-i otthonban. A 70-es éveket ellenben a tompított, sötétebb színskála jellemezte: a rozsda, a homok, a tégla, az aratásarany, az avokádó és hasonlók. Ma ezek már ritkán jelennek meg az otthonokban, ha mégis, akkor nem fókuszelemeken. A sötét színek összenyomják a teret, a modern ember pedig egyre jobban igényli a tágas enteriőrt, a világosságot és az ebből fakadó jókedvet.

70-es évek 3

Ezeken felül pedig számos más tárgy, dekor elem emlékeztet az ötven évvel ezelőtti időkre:

  • lávalámpa,
  • fura alakú vezetékes telefon,
  • virágos kanapé,
  • linóleum padlózat,
  • süllyesztett nappali,
  • króm elemek,
  • téglafal.

És még sorolhatnánk.

Elkapott a nosztalgia és már tapétáznál is? Kérd segítségünket és mi ingyenes konzultációnk során segítünk becsempészni otthonodba a 70-es évek divatját.

Facebookmail