Ha kedveled a dél-francia környezetet, a szőlőligeteket, a vidéki hangulatot, ezt a lakberendezési irányzatot neked találták ki. a provence-i, egy ízig-vérig családias, otthonos stílus, amely a természetet helyezi előtérbe.

Milyen színekkel és anyagokkal tudod a leginkább megteremteni?

A padlóburkolat lehet kő, de akár bontott tégla vagy fapadló is, a lényeg az előbb kiemelt természetesség megjelenítése a belső terekben. Szinte kötelező elem a látszódó plafongerenda, amely becsempészi a faanyagot és még inkább vidéki hangulatot kölcsönöz a szobáknak.

Lágy színek jellemzik a provence-t, mint a napsárga, a bordó, az olívazöld és ezek tompább árnyalatai. Teljesen olyan, mintha Provence ligeteiben tennénk egy sétát. A pasztellszínek mellett is dönthetsz, amelyek igazán visszafogottá teszik otthonát. Ezek nyugalmat, békét, harmóniát árasztanak, az árnyalatok variálásával pedig némi játékosságot is becsempészhetsz.

Tévhit viszont, hogy a lila igazi provence-i szín lenne. Ugyan egyre többször használják, de nem tartozik a belterekbe. A levendula ihlette ezt az elgondolást, de a növényt tartsuk meg inkább a kert ékesítésére.

Ami a textíliákat illeti

A cicoma és a giccs mindenképp kerülendő. A lágy esésű, pasztell függönyök és világos árnyékolók képesek a leginkább megteremteni a provence-i hangulatot. Jó választás a földig érő függöny is, remekül nyújtja a belső tereket.

Ha a motívumok mellett döntesz, ismét a természetből érdemes merítened. Bőr vagy kézzel szőtt falvédők és ágytakarók, itt-ott megjelenő levendulamintázat (inkább kültéren, a kerti bútorok kiegészítőin) mind-mind belefér ebbe a stílusba. De a kulcs, hogy ne ess a giccs csapdájába.

Tapétákkal bátran dekorálhatsz, viszont itt is tartsd szem előtt a természetből merített mintákat, a pasztell árnyalatokat és a kulcs színeket.

Ha téged is megfogott a provence-i hangulat, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi segítünk megteremteni az otthonodban.

Facebookmail