Sokféle képpen válhat otthonossá egy enteriőr. Sőt, mindenkinek mást jelent az otthonosság. Egy otthonban jellemzően harmonikusan, nyugodtan és boldogan érezzük magunkat, ide érkezünk meg a mindennapi stresszből és itt tudjuk igazán kipihenni magunkat. Bár vannak, akiknek az otthon a mozgalmasságot, az életet, a színeket jelenti – mindenki másra vágyik.

Abban viszont egyetérthetünk, hogy a sok fény, a világos enteriőr egyfajta békét, boldogságot hordoz magában. Ennek pedig tudományos magyarázata is van.

Világos enteriőr 1

A napfény ereje

Sok előnye van a természetes fénynek és nem is célunk mindezt itt felsorolni. A napfény többek között:

  • serkenti az étvágyat és javítja az emésztést,
  • ultraibolya sugarai természetesen fertőtlenítők,
  • segít jobban aludni éjszaka.

Ami viszont a cikkünk szempontjából fontos, hogy a természetes fény növeli az endorfinok és a szerotonin mennyiségének termelődését, energetizál.

A Loyola Egyetem által végzett kutatás megállapította, hogy a napfényben dolgozó emberek jobb rövid távú kognitív képességekkel bírnak, mint az árnyékban dolgozók. Más tanulmányok kimutatták, hogy a napfényes területeken dolgozók termelékenyebbek. Lehet, hogy otthonunk nem munkahely, de valószínűleg egy olyan hely, ahol szintén profitálhatunk a világosságból.

Világos enteriőr2

Enteriőr tele természetes fénnyel

A nap folyamán a természetes fénynek való kitettség szorosan kapcsolódik az energiához, a hangulathoz, az alváshoz és az általános életminőséghez. Ennek hiánya álmatlanságot, ingerlékenységet, akár depressziós tüneteket eredményezhet. A természetes fény jelenléte különösen fontos az otthonban és a munkahelyen is, hiszen ezeken a helyeken töltjük a napunk nagy részét.

A világosság megteremtése

A világosság energikus környezetet alkot. A legjobb, ha nagy ablakokon engedjük be a fényt, viszont, ha ez nem lehetséges az otthonunkban, akkor is van más opciónk.

  • Vékony anyagú, fényáteresztő függönyökkel több fényt engedünk be – még kis ablakokon is.
  • A tapéták textúrájával és mintájával is hozzájárulhatunk a világossághoz: a pasztell színekkel és a halvány mintákkal játékosság és világosság kerül az enteriőrbe.
  • Világos színű textíliákkal erősíthetünk rá arra, hogy napfényesebbnek érezzük a belteret: díszpárnákkal, ágytakaróval, sőt, akár szőnyeggel.

Világos enteriőr 3

A természetes fény mellett az enteriőr részei a további világítási források, a lámpák és a gyertyák is. Utóbbiak igazán meghitt, meleg hangulatot keltenek, az előbbieknél viszont van egy fontos szabály: melegfehér izzókat válasszunk, ugyanis ez a színhőmérsékletű fény a legkellemesebb a szemnek, ellenben a steril hatású, fehér hideg fénnyel.

Tedd világosabbá otthonod és élvezd energetizáló, egyben nyugtató hatását. Vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy ingyenes szakértői konzultáció keretében megtalálhassuk azokat a tapétákat és textíliákat, amelyek igazán passzolnak az otthonodba.

Facebookmail