A retro sokak szerint az örök fiatalok, a lázadók stílusa, erőteljes színeivel és harsány mintáival még inkább fokozható a vidám lendülete. Itt a mintás találkozik a mintással, a fekete a fehérrel és a pasztell színek szinte szóba sem jöhetnek. Nézzük, mit tud ez a lakberendezési irányzat, amiért még ma is rengetegen rajonganak érte.

Dönts a kor és a hely mellett

Már alapjában véve eléggé színes és sok lehet a retro, de ha keverjük a korokat, még nagyobb kavalkádot teremthetünk. Ha a hippi nappaliból az ’50-es évek Amerikáját idéző étkezőbe sétálunk, az kicsit túl sok élmény egyszerre.

Tipp: Amint eldöntöttük, hogy melyik kor stílusát szeretnénk megidézni, állítsunk össze egy moodboardot. Gyűjtsünk a neten, vagy újságokból olyan képeket, amelyek ugyanazt a hangulatot idézik, keressünk olyan színeket, mintákat, bútorokat, tárgyakat, amelyek illenek a választott korba. Ha megakadtunk, kérjük ki egy szakember véleményét.

Az elengedhetetlen tapéta

Ez a falburkolási megoldás a ’70-es években élte virágkorát, de még most is előszeretettel használják a lakberendezők. Itt festésnek helye nincs, a hamisítatlan retro stílushoz kellenek a színes, mintás tapéták. Ne riadj vissza a harsány színektől és a nagy ábráktól, ha követed a moodboardot, vagy a felkért szakember tanácsait, az összkép varázslatos lesz.

Színek, minták… mindenhol!

Az ’50-’70-es években a minták – főleg a geometriai alakzatok – mindenen megjelentek: tapétákon, textíliákon, levélpapírokon, kiegészítve a körülöttük zsongó világot. Ha díszpárnák mintásak voltak, ugyanaz az ábra végig futott a szőnyegen, a függönyön, a székpárnán, megjelent a falakon, a lámpákon, a bútorokon. Minták kúsztak mindenhová, de mindezt összhangban, ízléses formában láthattuk.

Tipp: Ha találsz egy olyan anyagot, amelyhez mindenképpen ragaszkodsz, a többi anyagot ahhoz válaszd ki. Vigyél magaddal minden lakástextil üzletbe egy kis szeletet belőle, így azonnal látni fogod, hogy melyik mutatna jól mellette.

 

Erőteljes színek és a pepita

Már most magunk előtt látjuk, ahogy az élénk narancs és harsány rózsaszín függöny a fekete-fehér padlóra omlik. Retro, igaz? Akinek ez a kép inkább zavart okoz, mint kellemes gondolatokat, inkább ne kezdjen bele a retrosításba. Ebben a stílusban minden szín játszik. A jellegzetes minták mellett ezekkel lehet még jobban fokozni a stílus vidámságát és fiatalos lendületét.

Hátránya lehet ugyan, hogy a természetes anyagok használata nem jellemző, helyette a műanyag, a króm, a fém, a műbőr és a lakk dominálnak. Viszont a retro stílusnak valójában nincsenek nagyon kötött szabályai, mindenki a választott kor hangulata és saját ízlése szerint, bátran, kreatív módon keverheti, illesztheti össze a számára szimpatikus elemeket.

Minden a fiatalos lendületről, a bohókás hangulatról, a játékos, színes és formabontó ötletekről szól. Merj retro lenni! Ha felkeltette az érdeklődésedet a stílus, a mintás tapétákért és a színes függönyökért vedd fel velünk a kapcsolatot online, vagy térj be üzletünkbe!

Facebookmail