Unalmasnak tartod a skandináv dizájnt? Gondold át újra a cikkünk alapján. Igazán izgalmassá teheted ezt a lakberendezési irányzatot is, ha megtervezed előre, milyen darabokat szerzel be. Olyan, mint egy üres vászon, amely arra vár, hogy megtöltsd személyességgel és egyedivé varázsold.

Honnan ered a skandináv dizájn?

Első megjelenésekor csupán az Észak-Európában gyártott autók, a lapra szerelt bútorok és a stockholmi lakásenteriőrök sajátja volt, de letisztultsága és eleganciája miatt szerte a világon előszeretettel követték. Bár egy egyszerű beltérről van szó, az igazi skandináv hangulatot nem könnyű megvalósítani. Pont azért, mert könnyen lehet belőle semmitmondó végeredmény.

Ha egyszerűsége miatt unalmasnak gondolnád, csak tégy vele egy próbát: rögtön kiderül, hogy a megteremtése nagyon is magas szintű művészet, amelynek mély filozófiája és szigorú szabályai vannak, emellett pedig komoly tudatosságot igényel. A kedvelt és elterjedt skandináv stílust is csak akkor tudjuk alkalmazni, ha jól ismerjük a titkait.

Skandináv konyha

Természetesség és funkcionalitás egyben

Egy skandináv otthonban a természetes anyagok uralják a teret: egyszerű, natúr fapadlók, kellemes anyagú és egyszerű szövésű kelmék, lenből, gyapjúból és pamutból készült dekorkellékek. A rattan elemek sem ritkák – nemcsak a kertben, de a beltérben is.

Mindezek mellett a tárgyak és a berendezés első szempontja a funkcionalitás. A skandinávok nem hivalkodnak, tárgyaik elsősorban használatuk miatt fontosak és csak másodsorban dekorelemek. A lámpa világítson, a függöny megfelelően szűrje a fényt, a tapéta védje a falat, a díszpárna legyen kényelmes. Éppen ezért nincsenek túldíszített elemek, harsány minták, hiszen a díszítés itt másodlagos.

Tudtad? Egy vérbeli skandináv lakásban ritkán találni sötétítőt. Mivel északon fontos, hogy a kevés természetes fényből minél több jusson be a lakásba, a függönyökkel is csínján bánnak. Ha van is függöny, az áttört vagy áttetsző. Igaz, fontos, hogy szűrje a fényt, de nem nehézkes és vastag drapériát választanak.

Padlószőnyeg? Soha!

Faltól falig terjedő padlószőnyeget ne keresd, sőt, a kis szőnyegszigetek is igen ritkák a skandináv otthonokban. Előnyben a keményfa-borítás, a rusztikus hajópadló, a természetes padlózat. Akár fehérre fested a faléceket, akár szabadon hagyod, mindkét opció hangulatossá teszi az enteriőrt.

Skandináv nappali

A pasztell dominanciája

Ez a stílus kifejezetten kevés színnel dolgozik: a falak fehérek vagy halványszürkék, a bútorok és kiegészítők pedig harmonizálnak ehhez. Ha a pasztell rajongója vagy, a skandináv dizájnt neked találták ki. A legtöbb bútor és kiegészítő is semleges árnyalatú, sokszor szinte belesimul a falba – ettől egyébként nagyobbnak és nyugodtabbnak érezzük a teret, amely szintén egy kulcspontja a dizájnnak. A sötét kontrasztot a barna hajópadló, vagy a fabútorok teremthetik meg, amelyek szintén természetes anyagúak és színűek.

Tippünk: Engedd be a természetet a növényekkel, hagyd hogy a zöld színezze a teret. Ahogy a természetes anyagok használata, úgy a növények közelsége fontos szempont egy skandináv stílusú enteriőrben. A dohányzóasztalon, de a könyvespolcon vagy az ablakban is kiválóan mutatnak egy-egy rattan kosárban, vagy fa kaspóban.

Tágas és világos beltér

Ahogy írtuk fentebb, a fény igen fontos a skandináv otthonokban: ezt hivatott erősíteni a világos szín és a sötétítő függönyök mellőzése. A berendezési tárgyak elhelyezése is növelheti a teret. A helyiségekben kevés bútor legyen – szem előtt a funkcionalitás! – és a dísztárgyakból sem kell sok. A bútorok ne terpeszkedjenek a szoba közepén, hanem simuljanak a falhoz. Ezzel tágítható a tér és egy kis szoba is nagynak tűnhet optikailag.

Szeretnéd, hogy a skandináv elegancia és nyugalom a te otthonodba is beköltözzön? Segítünk Neked! Vedd fel velünk a kapcsolatot, érdeklődj és tervezzük meg együtt lakásod beltereit.

Facebookmail