Minden évben van év színe, év palettája, év anyaga, dekor eleme, stb. És ez 2022-ben sincs másképp. Mutatjuk is, mik lesznek az idei éra nagy sikerei a szakemberek szerint.

A rózsás színek és lilák éve

A semleges, pasztell árnyalatok 2022-ben kissé háttérbe szorulnak, mivel az emberek újra elkezdenek kísérletezni az élénk színekkel, de a paletta nagyon közel marad a természetben megtalálható árnyalatokhoz. Ilyen az idei év Pantone lilája is, a Very Peri, amelyről korábban már írtunk is. Az igazi 2022 otthonok megtelnek rózsás, terrakotta tónusokkal, amely valóban meleg, hívogató enteriőrt képesek így teremteni. Ha mindezt pedig az azonos tónusú bársony bútorokkal egészítjük ki, egy igazán nyugodt, kiegyensúlyozott környezetet alkothatunk.

pantone 2022_2

A kulcs a természetesség

Mintha ezt már mondtuk volna néhányszor korábbi cikkeinkben… Mivel minden eddiginél több időt töltünk bent, mindannyian igyekszünk megerősíteni kapcsolatunkat a természettel. Ez például a természetes anyagok használatában mutatkozik meg – gondoljunk csak a kőburkolatra, a terrakottára, a márványra, a fára amelyek számos helyen köszön vissza. Ezeknek az anyagoknak a nyers, porózus, tökéletlen természete mélységet, lelket és vizuális intrikát ad, miközben utánozza a természet nyugalmát.

2022 lakber trend

Maszkulin art deco

Colin King stylist és tervező az ezüst tónusú fémek, például a rozsdamentes acél, az ón, az alumínium és a nikkel felé való elmozdulást jósol. Viszont mindezeket szépen egészítik ki a „melegebb fák és gazdag csokoládébarna színek, mind a kárpit-, mind a falszínekben” Az art deco ismét csúcson van a fémmel, az öntött üveg dekor elemekkel és a letisztult, luxus modernségével.

2022 lakber trend 2

Sok év egyszínűség után ismét itt a mintás

A belsőépítész és a The Expert társalapítója, Jake Arnold számára az év a mintával kapcsolatos maximalista megközelítésről szól. Szerinte az emberek „több mélységet, életet és gazdagságot kívánnak berendezéseikhez.” Jöhetnek a minták mellé az apró díszítő elemek, amelyek eddig hiányoztak a trendi otthonokból – például a függöny rojtok. A már rég használt jacquard  textilek és más texturált nyomatok kerülnek előtérbe most, hogy a skandináv trend és a minimalizmus megszűnőben van.

A merész színek és nyomatok berobbanása ellenére a szeretett semleges árnyalataink megmaradnak, de a 2022-ben divatosnak számító nyomatok és a textúra a természetre emlékeztet majd. A merész és élénk színekkel személyiséget vihetünk a beltérbe még akkor is, ha a földszínek kedvelői vagyunk.

2022 lakber trend 3

A vintage és a felújított darabok

Már az előző év folyamán felvetettük, hogy a vintage hatalmas visszatérése várható. Tervezési szempontból ez az irányzat minden helyiség főszereplője lehet. Az antik darabok patinája textúrát és melegséget hoz minden térbe, nem beszélve a szentimentalitásról. Ezek a ritka régiségek stílusosak és fenntarthatók: azzal, hogy a régit, a sérültet, a rongyost újrahasznosítjuk, csökkentjük lábnyomunkat, miközben gazdag szellemiséget viszünk az enteriőrbe.

Facebookmail