Vannak, akik olyan helyet keresnek, amely eleve szép, míg mások maguk alkotják meg azt. Melyik vagy te? Ha a második típus, akkor a vintage tökéletes számodra. Idén nagy visszatérő trend lesz ez az irányzat – bár mondhatjuk azt is, hogy eddig sem tűnt el.

Bájosan régimódi, mókás és individualista, hétköznapi, mégis kissé romantikus, sokoldalú és költségkímélő: ez mind benne van a vintage enteriőrben. Cikkünkben áttekintjük a stílus legjellemzőbb vonásait, alappilléreit, és megmutatjuk, mennyire egyszerű megalkotni.

Azt mondom vintage, azt mondod…

Mert olyan sokrétű, nehéz meghatározni. Általánosságban olyan  dekorelemekkel, anyagokkal, kiegészítőkkel és színekkel dolgoznak a beltérben, amelyek évtizedekkel ezelőtt voltak népszerűek – különösen a 1940-es és 1950-es éveben. Technikailag azonban az „évjárat” kifejezés minden olyan tárgyra utal, amely több mint 20 éves, de 100 évesnél fiatalabb: nosztalgiával körüllengett, de nem ócska tárgyak.

vintage 3

Színvilága az eklektikus provence

Ez nem a sötét színek, az intenzív fényesség, a túl sok bézs vagy barna, vagy a földszínek díszítő stílusa. Bár nem létezik határozottan ehhez a stílushoz köthető színpaletta, általában lágy, krémes fehérek, menta vagy mohazöld, rózsaszín, halványabb kék és levendula jellemzik. Ebben nagyon hasonlít a provence-hez. Viszont abban elüt tőle, hogy egy vintage enteriőrben bizony keverednek a minták és a színek is – mint egy eklektikus szobában.

Engedd szabadjára a kreatív éned

Mivel dekorelemei nem a tipikus kortárs sorozatgyártású cikkek, amelyekbe a legtöbb dekor üzletben belefuthatunk, a vintage igényli a kreatív szemléletet. A DIY, például a régi bútorok lefestése, az első lépés ehhez. A stílusirányban erősen helye van a régi kor tárgyainak, de azokat öltöztessük modernebb köntösbe – ahogy írtuk, például egy átfestéssel.

vintage 2

Az enteriőr én vagyok

A stílusban fontos a tárgyakhoz való érzelmi kötődés, legyen az egy régi fénykép, egy örökölt ékszertartó, vagy idősebb rokonaink könyvgyűjteménye. Itt nem a sorozatgyártott, dizájnos, letisztult és minden beltérbe illeszkedő tárgyak dominálnak, hanem az egyediek, a sajátok, az utánozhatatlanok.

vintage 1

Legszükségesebb dekorelemek

A totális vintage enteriőr megteremtése előtt kísérletezzünk kicsit. Szerezzünk be néhány stílusba passzoló elemet, találjunk nekik helyet jelenlegi otthonunkban és hagyjuk, hogy a szemünk hozzászokjon a szokatlan látványhoz. Apróságok, amikkel dolgozhatunk:

  • kaspók, lehetőleg a plafonról lelógatva,
  • festmények különböző stílusban,
  • díszpárnák – halmozva,
  • kicsi, horgolt csipketerítők,
  • mintás szőnyeg,
  • a régiségvásárok kincsei (könyvek, ládák, lámpák, dísztárgyak).

Megfogott a stílus, de nem tudod, hol kezdj neki? Szerintünk a lakástextilekkel! Vedd fel velünk a kapcsolatot, mi pedig egy ingyenes, személyre szabott konzultációt követően megtervezzük otthonod valóban egyedi függönyzését, tapétázását, szőnyegezését. Kattints ide!

Facebookmail