Egy minimalista stílusú otthon létrehozása nem akkora feladat, mint hinnénk: csak ki kell dobálni, vagy adományba vinni a felesleges kacatokat, a nem hordott ruhákat, és máris elég szabad tér áll rendelkezésünkre, hogy minimalistán létezzünk. Viszont a minimalista stílust hosszabb ideig fenntartani sokkal nehezebb feladat, mint megteremteni, és bizony az út lemondásokkal van kikövezve.

A “kevesebb több” elvének lakberendezésben való alkalmazása és az abból fakadó rendezettség bizonyítottan jó hatással van a pszichére, megnyugtat és serkenti a kreativitást. Míg a Princetown Egyetem Idegtudományi Intézetében végzett kutatás megerősítette, hogy a zsúfolt, rendetlen környezet drasztikusan csökkenti a koncentráló és információ feldolgozó képességet.

Minimalista stílus

Néhány trükk, hogy azonnal hatalmas léptekkel kezdj el lépdelni a minimalista háztartás és otthon felé:

1. Csak azt vidd haza, amire tényleg szükséged van:

Ne vegyél meg semmi olyasmit (és ez az akciós termékekre is igaz), amibe nem szeretsz azonnal bele. Tanuld meg, a szabad tér értékes, és egy vérbeli minimalista számára a lehető legjobb dekoráció. Mielőtt megrendelnél bármi új dolgot a lakásba, várj 24 órát, és ha akkor is úgy érzed, hogy mindeképp szeretnéd és szükséges az otthonodba, kötélnek állhatsz.

2. Rendszeres időközönként válogasd át, mit selejtezhetsz:

Még ha be is tartjuk a fent említett vásárlás-megvonó óvintézkedéseket, akkor is valahogy mindig egyre több cuccunk lesz. Ezért érdemes legalább fél évente átválogatni az összes fiókot és tároló egységet. Ha olyan ember vagy, aki jobban szereti kisebb szeletekre osztva elvégezni a nagyobb munkákat, a takarítások alkalmával mindig nézz át egy fiókot vagy más kisebb tárolási egységet, így majd fel sem tűnik az energiabefektetés, mégis folyamatosan rendben lesz a lakhelyed.

Kevesebb vásárlás kevesebb költést von maga után, a megmaradt pénzt pedig olyan élményekre költheted, amiket soha nem kell kiszortíroznod az életedből.

Minimalista stílus

3.Olvasgasd a témában megjelent könyveket, blogokat!

Mi sem bizonyítja jobban a minimalizmus trendiségét, minthogy sorra dobják piacra az irányzatról szóló könyveket. Néha könnyebb színes-szagos, képekkel teli írásokból ihletet meríteni, és nekivágni a nagy átalakításnak. Ha könyvekkel sem szívesen terheled a lakásodat, olvasgass blogokat, hogy tényleg naprakész információkhoz juss!

 4. Ne vonj meg magadtól mindent, ne légy túl szigorú!

A minimalizmusnak nem szabad a korlátozásról és büntetésekről szólnia, mert akkor nem fog bekövetkezni a célja: az a bizonyos zen állapot. Így, ha például imádod a csészéket, kivételt tehetsz, és felhalmozhatsz belőlük nagyobb mennyiséget is. Most már úgyis lesz helyed a szekrényben!

Minimalista stílus

5. Álmodj nagyot!

Egy igazi minimalista otthonban nem csak a kacatok száma konvergál a nullához, hanem bútorból sincs több a feltétlenül szükséges daraboknál. Lehet, hogy nehéz ezektől megszabadulni, de biztasson a tudat, hogy bútorokat még használtan is jó áron lehet eladni.

Nagyon fontos tanács! Ha úgy érzed, nem állsz még készen a minimalizmusra, hiszen az életedben így is túl sok megoldandó feladat van, majd belekezdesz máskor a tervezésbe és kivitelezésbe. Ez a stílus mindig trendi lesz, megvár!

Ha pedig már megtetszett, ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy segítsünk kiválasztani a hozzá passzoló lakástextileket.

Facebookmail