Az 1920-as években keletkezett és az 1930-as években Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban jelentős stílusirányzattá fejlődött art deco főként az építészet mozgalma. Nevét az 1925-ben Párizsban megrendezett Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes-ből kapta, ahol elsőként jelent meg.

Elegancia a hagyományokkal szemben

Az art deco  trenddé tette a modernizmust. Jellemző jegyei között egyaránt ott van az egyedileg elkészített luxuscikk és a sorozatgyártású termék, de mindkét esetben jelen van a letisztult és antitradicionális elegancia, amely a gazdagságot és a kifinomultságot szimbolizálja.

A stílus megkülönböztető jegyei az egyszerű, letisztult formák, gyakran „áramvonalas” megjelenéssel és a geometriai minták, formák. Szokatlanul változatosan keverednek az anyagok: alapvetően drága anyagok jellemzik, amelyekben megjelennek a természetes mellett a mesterséges textíliák is. Ugyanúgy az enteriőr része az ezüst teáskészlet, mint az üveg váza.

Art Deco 2

Az art deco luxus sorozatgyártásban

Noha az art deco stílusú tárgyakat ritkán gyártották sorozatgyártásban, a stílus jellemző vonásai tükrözték a gép korszerűségét és a gép által készített tárgyak eredendő tervminőségét. Megjelenik ez a sorozatmintás anyagokon, a szimmetrikus elrendezésben, és az egységességben.

A stílusra gyakorolt formai hatások között szerepelt a szecesszió, a Bauhaus, a kubizmus és Serge Diaghilev Orosz balettek című alkotása. A dekor elemek visszavezethetőek az amerikai indián, egyiptomi és kora klasszikus forrásokra, valamint a természetre. Jellegzetes motívumai a meztelen nőalakok, az állatok, a növényzet és a napsugarak, mindezek konvencionális formában.

Art Deco

Bár a stílus a legtöbb helyen kiment a divatból a második világháború idején, az 1960-as évek végétől kezdve újból az art deco design felé fordultak. A 21. században továbbra is inspirációs forrást jelentett olyan területeken, mint a dekoratív művészet, a divat, a lakberendezés és az ékszertervezés.

Ha megnyert magának a stílus, mi segítünk megteremteni otthonodban. Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, hogy igazán egyedi lakástextilekkel dobjuk fel otthonodat.

Facebookmail