Melyik függönyanyag kerüljön a nappali ablakára? Jó lesz ugyanaz a hálóba is? Na és a konyhával mi legyen? Friss cikkünkben némi támpontot adunk. Korábban már írtunk függönyvásárlási kisokost, viszont abban nem tértünk ki a különböző anyagokra részletesen. Ennek most jött el az ideje.

Mielőtt a kosarunkban van a választott függönyanyag, fontos meghatározni, mi célból vásároljuk, és otthonunk mely helyiségébe. A hálóban például fontos, hogy egy sötétítő is helyet kapjon, hiszen ez a magánszféra birodalma – ellenben a nappaliban megállja a helyét a fényáteresztő, lágy esésű függöny is, ha az ablakunk épp olyan helyre néz.

Míg elsődleges céljuk a fény elzárása (talán a zuhanyfüggöny kivételével), más felhasználási lehetőségeik vannak – például dekoratív díszítéseket adnak a helyiséghez. Lehetnek tisztán dekorelemek, például mű selyemfüggönyök vagy áttetsző csipkefüggönyök, vagy funkcionálisak, mint például egy kifejezetten a fényzárására tervezett sötétítőfüggöny.

Függönyanyag 2

Fényáteresztő függönyanyag

Ebbe a kategóriába tartozik többek között a voile, az organza, a jacquard, a sabble. Lágy esésűek, de nem feltétlenül fehér vagy pasztell színűek – sőt, az organzára kifejezett jellemző, hogy élénk színű, általában hímzett mintával ellátott.

Ide tartozik még a lenvászon is, amely egyre népszerűbb, köszönhetően annak, hogy egy természetes anyagról van szó. A provence stílus kedvelői például rajonganak érte. A vászonfüggönyök kissé nehezebbek, mint például a voile, mégis egy könnyű, egyszerű hangulatot kölcsönöznek az enteriőrnek. Mérsékelt fényt engednek be, ezzel egyidőben elrejtenek a kíváncsi szemek elől.

Tipikusan dekor függönyök

Ha dekorban gondolkodunk, a csipke mindenképp szóba jöhet. A legjobb választás, ha könnyű, fényes és szellős ablakdekorban gondolkodunk. A legnépszerűbb a konyhában, a nappaliban de az otthon más területén is helyt áll. A vintage stílusirányzat elengedhetetlen kelléke.

Függönyanyag 3

A spagetti függöny szintén ide sorolható, amellyel színt és játékosságot vihetünk az enteriőrbe. Ideális gyerekszobába, ahol fontos, hogy vidám, kellemes, világos belteret hozzunk létre.

A dekorfüggönyök mellé viszont nem árt redőny, vagy egy passzoló sötétítő, hiszen ezek nem biztosítják kellően a magánszférát. És ha már sötétítők…

Sötétítő függönyanyag

Hol is kezdjük… taft, szatén, zsenília, vagy a tavalyi év nagy visszatérője, a bársony. Utóbbi a legjobb, ha privát szféra kialakításáról van szó. A nehéz anyag megakadályozza a huzatot és csökkenti a külső zajokat is, egyben elegáns, drámai, előkelő hatást eredményez az ablakokon. Nehezen tisztítható szövet, szakszerű kezelést igényel, így ha nem akarunk bajlódni, kerüljük el.

A vastagabb selyem is szóba jöhet sötétítőként. Szintúgy eleganciát kölcsönöz az enteriőrnek, és lágy színt is visz bele. Kevésbé tolakodó, kemény anyag, mint a bársony, de ugyanúgy képes jól kizárni a fényt. Népszerű függönyanyag a klasszikus és kortárs belterekben egyaránt. Tisztítása és karbantartása viszont szakembert és nagy odafigyelést igényel.

Függönyanyag 4

A függöny anyaga több célt is szolgál, azon túl, hogy dekoratív. A vékonyabb anyagokat puszta vagy félig átlátszó anyagok létrehozására használják, míg a vastagabb anyagokat félig átlátszatlan és sötétítő függönyökben használják.

Segíthetünk? Kérd tanácsunkat és egyedi, ingyenes konzultációnkat ide kattintva.

Facebookmail