Mitől lesz a függöny a szoba azon eleme, amin megakad a tekintet? A válasz egyszerű: legyen figyelemfelkeltő. Eddig rendben van, de milyen lakástextilt és bútort válasszunk mellé, hogy a pompás függöny valóban érvényesüljön – és persze ne teremtsünk kavalkádot.

Már a vásárlás előtt fel kell készülni

Sokszor nem tűnik nagy dolognak a függönyválasztás – hiszen mégsem egy kanapéról, ágyról, szőnyegről van szó. Viszont aki már megjárta ezt az útvesztőt, tudja, hogy nem is annyira egyszerű a dolog. Főleg, ha a függöny a legelső, amit kiszemelünk az új szobánkba. Ami az üzletben tetszik és jól mutat, az otthon nem biztos, hogy ugyanúgy áll majd. Előfordulhat továbbá, hogy elfelejtjük a karnist, a behúzót, az eszközöket és indulhatunk vissza a boltba.

Ezért jó, ha egy szakember segítségét kérjük ki, aki minden apró részletre figyel, alaposan leméri a hosszt, a szélességet, a behúzókat, és egyben látja a teljes képet. Nagy segítségünkre lehet.

Melyik helyiségbe melyik függöny passzol?

Az otthonunk különböző szobáiban különböző feladata van a függönynek és a sötétítőnek. Fontos emellett megteremteni a helyiségek közötti összhangot, amelyet úgy lehet elérni, hogy hasonló színekkel, anyagokkal, mintázattal dolgozunk.

A nappaliba és a konyhába ideálisak azok a darabok, amelyek beengedik a fényt, a hálóba pedig inkább azok, amelyek képesek meghitt légkört teremteni, amely ideális a pihenésre is. A fürdőszobába praktikusak az árnyékolók, vagy a római roló, a roletta. A gyerekszobába pedig ügyelni kell arra, hogy barátságos és vidám függöny lógjon az ablakon, de szereljünk fel rolót vagy sötétítőt, hogy ne zavarja a napfény a délutáni alvást.

Alapvető tanácsaink

Számos dologra kell odafigyelni egy függöny vásárlásakor, és ez nem könnyű annak, akinek nincs benne gyakorlata. Így a fenti néhány gondolaton túl megfogalmazunk néhány alapelvet:

  • vegyük figyelembe a fényáteresztőkre és a sötétítőkre vonatkozó gyakorlati szempontokat: világos beltér a cél, vagy inkább a meghittség
  • csalás a méretekkel: a szobát optikailag magasabbá és szélesebbé is lehet tenni néhány trükkös fogással; például a földre omló függöny nyújtja a teret
  • harmonizáljanak a színek, az anyagok és a minták: nemcsak egy szobán belül, hanem az egész lakáson belül haladjon végig ez a harmónia – főleg az egymásba nyíló helyiségekben
  • a szoba fekvése: az északi fekvésű lakrészt meleg színű, fényáteresztő függönyökkel dekoráljuk, míg a napfényes szobákban a hideg színek sem változtatják rideggé a teret

Ha te is függönyvásárlás előtt állsz, vedd fel velünk a kapcsolatot online, telefonon, vagy személyesen az üzletünkben. Szakmai tanácsokkal, kedvezményekkel és szinte végeláthatatlan mennyiségű függönnyel várunk Téged! Az elérhetőségeinket ide kattintva találod meg.

Facebookmail