Azért döntesz az egyszínű, visszafogott, halvány függöny mellett, mert úgy érzed, a mintás darabbal zsúfolttá és túlzottan sokszínűvé tennéd az otthonodat? Ne tarts a mintáktól! Néhány alapelvet követve igazán ízlésessé, otthonossá és mindenek előtt egyedivé lehet tenni egy életteret mintás és színes lakástextilekkel.

A mintás drapériák magukra vonzzák a figyelmet, emellett remek eszközei a tér optikai növelésének is. Színt, életet, vidámságot visznek a beltérbe, amelyet a halvány és áttetsző függönyök nem tudnak.

Bátran válassz nagy mintát

Az egyik legfontosabb, amit meg kell jegyezned, hogy a nagy minták nem jelentenek egyet a harsány színekkel. A földszínek (zöld, barna, drapp és ezek árnyalatai) például nem tolakodóak, mégis hangsúlyosak, ha mintás textilen jelennek meg. Ezekkel beemeljük a természet ihlette hangulatot az otthonunkba, továbbá remekül harmonizálnak a szobanövényekkel is.

Az apró mintás függöny sem hiba

Meglepőnek hangozhat, de kis terekben igazán jól mutat az apróbb mintás drapéria. Beolvad, de egyben fel is dobja a szobát, és nem kicsinyíti optikailag a teret sem. Ha mégis nyújtani szeretnél a falakon, akkor a függönyt hagyd a padlóra omolni – ne vágasd le az ablakpárkány aljával párhuzamosan.

Alapszabályok, ha mintás függönyt választasz

  • Ne legyen túl sok szín egy térben: válassz ki 2-3 olyan színt, amelyek dominálnak és ezekkel játssz.
  • Válassz okosan dekorációs elemeket: az egyik legjobb trükk, ha a drapéria színei (vagy mintái is) visszaköszönnek a díszpárnákon, a szőnyegen, a várán, a dísztárgyakon.
  • A hangsúlyos elem színéről ne feledkezzünk meg: a kanapé például egy ilyen darab, ha pedig ez egy igazán egyedi, harsányabb színű kanapé, ennek fényében válasszunk lakástextilt.
  • Játssz a fehérrel és a feketével: Ezek jolly joker árnyalatok, valójában nem is színek. Mindenhez passzolnak, képesek kiemelni vagy halványítani egy-egy színen.

Ha kedvet kaptál a mintás függönyökhöz vagy kérdésed van az otthonod függönyözésével kapcsolatban, fordulj hozzánk bátran! Szakértőink segítenek megtalálni azt a függönyt, amely igazán feldobja az otthonodat. Utána pedig tapétát is választhatsz hozzá nálunk.

Facebookmail