Mindenki a legjobbat akarja gyermekének és ez alól a tökéletes gyerekszoba kialakítása sem kivétel. Talán lakásunk leggyakrabban változó tere ez, hiszen kezdetben a kiságyat emeletes ágyra cseréljük, majd a gyerekek már külön szobára vágynak, be kell passzírozni a térbe egy íróasztalt, a ruhák méretével egyenes arányban egyre nagyobb ruhásszekrényeket kell vásárolnunk. Fontos, hogy ez a tér igazi fészke legyen gyermekünknek!

A gyerekszoba berendezésének és dekorációjának kialakításakor a legfőbb irányelv a gyermek neme. Ez sok mindent meghatároz, a tapéta színétől kezdve, a csilláron át, a szekrény díszeiig. Fontos, hogy megtaláljuk a kellő színharmóniát a szobába: a gyermekeknek ingergazdag környezetre van szükségük, az élénk színek jó hatással vannak rájuk, de mivel álomra is itt hajtják fejüket, a térnek egyszerre a nyugalom szigetének is kell lennie.

Gyerekszoba tanácsok

Ha gyermekünk már picit nagyobb, kérdezzük meg őt, hogy milyen gyerekszobát szeretne, ha van beleszólása biztos könnyebben otthon fogja magát érezni benne.

Néhány apróság, amellyel barátságossá tehető a gyerekszoba:

Meserészletek a falra

Egyre népszerűbb szolgáltatás, hogy házhoz jön a “mesefal-festő” és a kicsik kedvenc meséjét a falra pingálja. Nem is gondoljuk, hogy ezek a részletgazdag rajzok milyen jó hatással vannak a gyermekek lelkére, megnyugtatják őket és a fantáziájukat is stimulálják.

Lámpák

Nagyon sok gyermek fél a sötétben, ezért éjszaka is igényük van rá, hogy égjen egy kis lámpa a szobájukban. Ma már a legkülönfélébb jelzőfények kaphatóak, így a gyermekünk álmát világító macik vagy kis felhőcskék vigyázhatják.

Gyerekszoba tanácsok

Fluoreszkáló csillagos ég

Ismét egy olyan ötlet, amit minden gyerek imád, és igazából a felnőttek is feltennék ezeket a pici, sötétben világító csillagokat a hálószobájuk mennyezetére, ha nem félnének, hogy a barátaik kinevetik őket.

Legyen benne kuckó!

Egy kis sátorból is szuper búvóhelyet alakíthatunk ki, ahol a gyermek aludhat, játszhat, olvashat. Varázsoljuk még kényelmesebbé párnákkal, és puha takarókkal! Nem kell mindig új dolgokat vásárolnunk, nyugodtan felhasználhatjuk kiselejtezett függönyünket, matracainkat  a “bunkerhez” vagy sátorhoz. Egyébként mindig érdemes átgondolni mielőtt kidobnánk valamit felnőtt világunkban, hogy gyermekünk nem éppen a legjobb játékára lelne-e benne.

Gyerekszoba tanácsok

Dinoszauroszos, Elzás ágynemű

A gyermekek a legkülönfélébb kifogásokkal állnak elő, ha az alvásra terelődik a szó. Túlzás lenne azt állítani, hogyha a kedvenc ágyneműjében alhat, akkor csupa móka és kacagás lesz ágyba fektetni, de talán némileg könnyebb lesz a helyzet. Milyen az ideális paplan- és párnahuzat gyermekünk számára? Puha, finom az érintése, annyi minta borítja, ami leköti a figyelmét, de nem annyi, ami már élénkké teszi, és játékot generál. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen küldetés egy ilyen darabot beszerezni.

Varázslatos polcok

Nemcsak legóra, kis autóra is kellemetlen rálépni, Így hát a békesség érdekében, jó, ha az összes kis játékot dobozban tároljuk. Praktikusak azok a szekrények, melyek kocka alakú polcokból állnak, így szép, akár különböző színű, textillel bevont vagy horgolt tárolódobozokat pakolhatunk beléjük. Kedvenc konstrukciónk, amikor a szekrény valamilyen alakot ölt: kis ház vagy zsiráf, esetleg egy fa odvába rendezkedhetünk be. Még az is lehet, hogy így mi is jobban élvezzük a rendrakást!

Facebookmail