A kék az a szín, amely nem hiányozhat a beltérből – még akkor sem, ha csak apró elemeken köszön vissza. Miért? 5 okunk is van rá. Igaz, a classic blue a 2020-as év Pantone trend színe volt, viszont maga az árnyalat öröknek tekinthető. Messze túlmutat a jelenleg felkapott trendeken. Nem véletlen, hogy sokak titkos, még többek nem titkos kedvence ez a szín. De vajon miért?

1. A kék szín megy legmesszebb

Első okunk egy kis tudományos nézetet igényel. Ha rávilágítunk egy bútordarabra vagy dekor elemre, az elnyeli a spektrum minden színét, kivéve egyet, amilyen színűnek látjuk az elemet. Mivel a kék hullámhossza nagyon rövid, elkerüli az abszorpciót, és ezért a legkönnyebben látható szín ez az oka annak, hogy a vizek általában kéknek tűnnek.

Ebből következik, hogy a kék különösen jó választás sötét enteriőrbe, mert egyben világosságot és színt ad a térnek! Ha pedig sok természetes fény jön be a szobába, a kék ragyogást kölcsönöz a helyiségnek.

kék szín 1

2. A kék szobák jót tesznek az egészségének

Tudományos okunk van rá: szakértők kimutatták, hogy kék árnyalat csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot, segít a depressziós embereknek. Szinte lehetetlen stresszelni egy ilyen színű helyiségben. Sőt, a pihenést is támogatja: befolyásolja az alváshoz kapcsolódó hormonunkat. Frissítő és energetizáló árnyalat, amikor reggel alacsony a melatonin szint, ellenben nyugtató és pihentető éjszaka, amikor magasan van a hormon szintje. Nem kérdés: a kék a hálószoba színe.

3.A legsokoldalúbb palettát kínálja

Minden színnek számtalan árnyalata van, viszont talán a kékkel van a legkönnyebb dolgunk – mondhatni korlátlan verzióból választhatunk. kék azonban korlátlan szín. Halványkékkel lágyítjuk az enteriőrt, királykékkel ellenben eleganciát csempészünk be, a drámaiságért pedig a még sötétebb felé kell nyúlnunk. Továbbá azért nagyszerű választás, mert szinte minden más színnel remekül mutat akár fő színként, akár háttérként. És ebből fakad a következő okunk…

kék szín 2

4. Nem fogja túlragyogni a dizájnt

Ugyanazon a szobában többféle azúrkék vagy sötétkék árnyalatot használhatunk, és mégis egy átlátható, egyben lenyűgöző enteriőr az eredmény. Mivel a kéknek ilyen széles palettája van, amint azt fentebb említettük, hasonló színű textíliák használatával nem lesz túl sok a látvány.

5.Bizonyára már eleve is a kedvenc színed

Ugye nem tévedtünk? A férfiak körülbelül 45%-a és a nők 35%-a rajongója a kék színnek. Ez az információ pedig nagyban segíthet nekünk a lakberendezésben, az öltözködésben, sőt, akár a reklámok terén is. Ha valaminek egyetemesen vonzónak kell lennie, nem lövünk nagyon mellé a kékkel.

kék szín 3

Alig várod a nagy kékséged? Segítünk megtalálni a megfelelő árnyalatot otthonodba. Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva!

Facebookmail