Nem titok, hogy a színek jelentéseket hordoznak, és erre nagyon sokan alapoznak, amikor otthonuk kialakítását vagy átrendezését tervezik meg. Nemcsak a lakberendezésben fontos, hogy egy szín mit jelent: például a pszichológiában. Sok szakember szerint egyes érzelmek jobban társíthatók színekhez, így ez az érzelemátadást és a problémafeltárást is megkönnyítheti.

A színek hatnak a hangulatunkra, az egészségünkre, a mindennapjainkra, így igen lényeges, hogy milyen szín dominál az otthonunkban – vagy az egyes helyiségekben.

A citromsárga

A napfény, a vidámság, a melegség, az optimizmus színe. Egyes árnyalatai (kiváltképp az arany) a gazdagságot és a kincseket jelentik. A nyarat jelképezi viszont az irigységet, a szomorúságot és a kapzsiságot is a színhez kötik. Ösztönzi a kommunikációt és beindítja a kreatív gondolkodást, elősegíti a koncentrációt, így az otthoni dolgozószobába ideális lehet.

A narancssárga

Sok pozitív és negatív érzés társul hozzá és talán a legmegosztóbb szín. Szintén optimista, vidám, meleg árnyalat amelyhez leggyakrabban az energikusságot kapcsolják. Lelkesedést, játékosságot, vágyakat jelképez, de agressziót, erőszakosságot, veszélyességet is. A buddhizmus és a hinduizmus színe. Növeli az étvágyat, így a konyhában és az étkezőben ideális helye van. Viszont figyeljünk rá, mert vizuálisan szűkíti a teret.

A piros szín

A piros

Tipikusan a szerelem, a szenvedély, a romantika színe. Szimbóluma a vágynak, a tűznek, az izgatottságnak, a forróságnak, de ugyanúgy az erőszaknak, a veszélynek, a háborúnak. Rendkívül figyelemfelkeltő, ezért nem meglepő, hogy a reklámokban előszeretettel használják. A fengshui szerint, ha pirosra festjük a bejárati ajtónkat, biztosítjuk a lakók jólétét.

A zöld

A természetet, a megújulást és az egészséget szimbolizálja George Wahington, volt amerikai elnük kedvenc színe. Ez az a szín, amely a leggyakrabban körülvesz minket, az otthonban pedig elengedhetetlen: ezzel tudjuk ugyanis bevinni a természetet az ember alkotta épületbe.

A lila

A spiritualitás, a vallásosság és a nemesség színe, hatalmat, jólétet, luxust tulajdonítanak neki. A lila testesíti meg a harmóniát a kék nyugalma és a piros dinamikája között. Mivel a természetben ritkán fordul elő, ezért sokszor művinek hat – ügyeljünk arra, hogy megjelenjen mellette a zöld is.

A kék szín

A kék

Tenger? Frissesség? Üdeség? Ez minden benne van a kékben. Hihetetlen békét és nyugalmat képes árasztani a szín, a hálószobák egyik kedveltje: nyugtató kémiai anyagok termelését indítja el a testünkben. Viszont figyeljünk az árnyalatokra és a színpárosításra, hiszen könnyen rideg, hideg érzetet kelthetünk a kékkel.

A szürke

A fekete és fehér mellett az a szín, amely semleges, mégis ad valamit a környezetnek. Eleganciát, alázatot, tiszteletet, stabilitást, kifinomultságot jelent, ezzel együtt unalmat, hanyatlást, pesszimizmust, melankóliát, piszkosságot is. Az emberi szem 500 különböző árnyalatát képes megkülönböztetni

Ezek csak általános jelentések, fontos az, mi milyennek látjuk az adott színt. Minden azon múlik, melyik árnyalatot választjuk otthonunkba, és milyen más szín kerül mellé. Ha belebonyolódtál a színek világába, segítünk döntést hozni. Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Facebookmail