Örök érvényű gondolat, hogy a feketéhez és a fehérhez minden passzol. Viszont ezzel elvesszük magunktól azt a lehetőséget, hogy egy valóban élénk, vidám, otthonos környezetet teremtsünk, tele színekkel. Kövesd alábbi színkalauzunkat és tippjeinket, hogy jobban megismerd a színek világát és bátrabban használd őket.

A színpaletta, vagy színskála

A színpaletta

Ezen ott sorakoznak a színek az összes árnyalatukkal együtt, egyszerre láthatóak, így könnyű kiválasztani, melyik tűnik a leginkább ideálisnak a választott felülethez. De miét érne mindez, ha csak látjuk ezt a sok szép színt, de nem tudunk vele mit kezdeni? Ilyenkor jó, ha némi színelmélet ismeretet szerzünk. Ilyenkor jön jól egy színkör.

A színkör

A színkör

Ennek ismeretében már könnyebb megállapítani, a választott színhez melyiket párosítsuk. Lehet, hogy az örök kedvenced a rózsaszín a halványzölddel, és ez szépen is mutat, de van ennél jobb megoldás is. A színkör a spektrumszínek (szivárványszínek) elrendeződésének modellje, amely 12 színből áll. Megkülönböztethetünk benne:

  • Elsődleges (alap) színeket: sárga, vörös, kék,
  • Másodlagos színeket (a szomszédos színek keverékéből jönnek létre): zöld, narancs, ibolya,
  • Harmadlagos színeket, (az elsődleges és másodlagos színek keverékéből alakulnak ki): sárgásnarancs, vöröses narancs, vöröses ibolya, kékes ibolya, kékeszöld, sárgászöld.

Ahogy a képen is látható, a fekete és a fehér nem részei a színkörnek – ezeket nem is tartják színeknek – csak a színek sötétítésére/világosítására szolgálnak.

A színkörből még egy fontos adat olvasható le, amely ismeretében a lakberendezés is könnyebben megy: a szemben elhelyezkedő színek komplementer vagy kiegészítő színpárok. Ezek különösen erősítik egymást, ha egymás mellett vannak, de kioltják egymást, ha összekeverjük őket – például összeöntjük a zöld és a vörös festéket.

Kontrasztok

A színek hatását befolyásolhatja, hogy milyen színekkel együtt jelennek meg. Különböző kontrasztokkal fokozható a tér dinamikája. A kontrasztok – szám szerint hét különböző – a színelmélet szerves részeit képezik:

  1. magában való
  2. fény-árnyék
  3. hideg-meleg
  4. komplementer
  5. szimultán
  6. minőségi
  7. mennyiségi

Ezeket az alapismereteket nemcsak lakberendezéskor tudod hasznosítani, hanem sminkeléskor, festéskor, öltözködésben is.

Nem nagy trükk a színelmélet, akinek jó a szépérzéke, szinte ösztönösen tudja, mit mivel érdemes párosítani, anélkül, hogy ismerné a színkört, a palettát és a kontrasztokat. Láthatóan jól mutatnak egymás mellett a színkör komplementer színei, a nem jó párok pedig ugye neked is zavarják a szemed?

Ha lakberendezés előtt állsz és szeretnél jobban képbe kerülni a színekkel, közelebbről is megismerni a kontrasztokat és alkalmazni is ezeket az otthonodban, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Facebookmail