A teljes mértékben stresszmentes élet szinte lehetetlen. A családi élet, a munka, a kapcsolatok, a pénzügyek és a modern világban élés egyéb aspektusai mind stresszfaktorok. Ezeket általában tudjuk kezelni, de jól jön némi segítség, hogy bírjuk a nyomást.

A túl sok stressz ugyanis káros hatással lehet mind a fizikai, mind a mentális egészségre, és az alábbiakat okozhatja:

  • depresszió, különösen azoknál az embereknél, akik korábban tapasztalták,
  • gyakori fejfájás, izomfájdalmak,
  • energiahiány és koncentrációs problémák,
  • gyomorproblémák és étvágyhiány,
  • a magas koleszterinszint és a szívroham fokozott kockázata.

A stresszmentes otthoni környezet remek módja a szorongás nélküli életmód kialakításának. Nem lehet teljesen kiküszöbölni a stresszt, de ha negatívan hat rád a túlzott nyomás, vagy stresszes munkád van, akkor fontos, hogy az otthonod menedékhely legyen, ahol a nap végén visszavonulhat és ellazulhat egy mozgalmas nap.

1. Relaxációs, stresszmentes zóna kialakítása

Kihívás lehet teret találni csak azért, hogy elvonuljunk a forgalmas családi életből, de ez nagyon fontos. Legyen egy személyes pihenő kuckónk, sarkunk, ami csak a nyugalomé. A meleg takarók, a gyertyák, a meghitt fény ráerősítenek erre – ideális például egy kényelmes fotel is.

Extra tipp: Tapétacsíkokkal optikailag le tudunk választani a szobából egy kis részt, és azt kinevezni „magán területnek”. Válassz számodra ideális tapétát, amellyel megteremted a hangulatot.

Stresszmentes otthon 1

A környezetünkben élőkkel is tudatnunk kell, hogy ha ide vonulunk, akkor szeretnénk egyedül lenni, feldolgozni a napi problémákat, akár egy csésze teával és egy jó könyvvel. Lehet viszont, hogy inkább meghívunk mindenkit a mi kis sarkunkba és együtt nyújtózunk el, oldjuk meg a gondokat egy kimerítő nap után. Ilyenkor jelezzük feléjük, hogy szívesen látjuk őket a kuckónkban.

2. Zöldekkel nem tévedhetünk

A természetben töltött idő rendkívül pozitív hatással lehet a hangulatra, ezért fontos, hogy amikor csak lehet, menjünk ki a házból. Azonban a kinti teret is bevihetjük néhány szobanövénnyel, vagy pusztán zöld szín használatával. Ehhez egy korábbi cikkünkben adtunk tippeket. Sőt a tájképek, fotók is elérhetik ugyanazt a hatást: tanulmányok kimutatták, hogy a gyönyörű táj képének megnézése elegendő a stressz-szint csökkentéséhez.

3. Válasszunk nyugtató hatású színeket

Valószínűleg nem gondolkodtál azon, hogy a szín hogyan befolyásolhatja a hangulatodat, amikor utoljára dekoráltál, de néhány szín, például a piros és a sárga, valójában megemelheti a vérnyomást. A nyugtató légkör elősegítése érdekében így kerüljük ezeket, és válasszuk a kék és a zöld világos árnyalatait, amelyek elősegítik a nyugodt pihenést.

Stresszmentes otthon 2

A színekről, azok jelentéseiről ide kattintva olvashatsz többet.

4. Mindennek legyen meg a maga helye

Mindig az utolsó pillanatban rohangálsz a kulcsok után? Iktasd ki ezt a felesleges stresszforrást azáltal, hogy mindig ugyanoda teszed a kulcsodat – és a tárcádat, az igazolványokat, a táskádat. Így nem indul a reggel feszülten.

5. Hozzuk ki a legtöbbet a természetes fényből

Az elegendő napsugárzás a mentális egészség fontos és gyakran figyelmen kívül hagyott tényezője. Valójában az északi félteke több országában a téli hónapokban a fényhiány akár egyfajta depressziót is okozhat, az úgynevezett szezonális affektív rendellenességet. Ha otthonunk sötét és komor, nincsenek padlótól plafonig nyúló nagy ablakok, akkor a skandináv stílust javasoljuk. Ők értenek ahhoz, hogy a legtöbbet hozzák ki a beszűrődő napfényből. Napközben kerüljük az ablakok fényének elzárását nehéz függönyökkel vagy árnyékolókkal, inkább a lágy, fényáteresztő anyagokat válasszuk.

Stresszmentes otthon 3

Segítünk a választásban! Akár függönyt, akár tapétát, akár karnist, vagy egyéb lakástextilt keresel, vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva. Ingyenes, személyes konzultáción során személyre szabottan alakítjuk ki otthonod dizájnját.

Facebookmail