Tudatosság, mindfulness az otthon tervezésekor is. Miben segíthet? A stresszkezelésben, a pillanat megélésében és a harmonikus mindennapok kialakításában.

Mi pontosan a mindfulness?

A mindfulness a nyugalom, az elfogadás és a jelen tudatosításának mentális állapota. Míg a gyakorlat a buddhista és hindu elvekben gyökerezik, a mindfulness eredete az amerikai Jon Kabat-Zinnre vezethető vissza, aki megalapította a Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) programot a krónikus betegségben szenvedők kezelésére. A Phillip Kapleau zen misszionáriustól tanultakat átvéve Kabat-Zinn programja a mindfulness elveit használta a jelentudat ösztönzésére.

Az elmúlt években széles körben úgy tekintenek a mentális egészségre mint a boldog élet elengedhetetlen összetevőjére. Ennek egyik vezérfonalává vált a mindfulness, ami manapság  a modern társadalmat átható wellness-kultúra jelentős része. A jóllét alapelveinek megerősítése a saját személyes tereinkkel kezdődik. Léteznek igen egyszerű módok a lakberendezésben arra, hogy figyelmességet keltsünk a mindennapi életben – különösen azáltal, hogy előnyben részesítjük a zsúfolt tereket és a tiszta vonalakat, amelyek kevesebb vizuális ingert kínálnak. Mondjuk is a tippeket.

Mindfulness 3

1.Minden tárgynak legyen meg a funkciója

A tudatosság fontos része, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden cselekedet – vagy ebben az esetben minden tárgy – egy célt szolgál. Bár az impulzusvásárlás csábító lehet a dekorálás, átalakítás során, vásárlás előtt fontoljuk meg, hogy egy lakberendezési elem mit mond nekünk. Csak akkor vegyük meg, ha konkrét igényünk van rájuk, vagy ha biztosak vagyunk benne, hogy pozitívan járulnak hozzá az enteriőrhöz.

2.Törekedjünk a színharmóniára

Otthonunk színei sok mindent elárulnak rólunk – magunknak és másoknak is. Így ha szeretnénk, hogy kiegyensúlyozott enteriőr fogadjon, fontos, hogy olyan színpaletta összeállítására törekedjünk, ami számunkra a nyugalmat sugallja. Egy összefüggő, harmonikus otthoni élmény megteremtése érdekében válasszunk olyan színcsaládot vagy sémát, amely szobáról szobára végig vonul, így egységet teremtve az egész lakásban.

Tipp: Hogy eldöntsük, milyen színpalettával dolgozzunk, gondoljunk a kedvenc helyünkre. Ha például az erdő az, válasszuk a zöldeket és kékeket uralkodó színnek. Ezzel szemben azok, akik vonzódnak a városhoz, fontolóra vehetik az olyan stimuláló színeket, mint a sárga, piros és narancs, hogy tükrözzék a környezet energiáját.

Mindfulness 2

3.Engedjünk be elegendő természetes fényt

Míg a lámpák és más világítótestek jó fényforrásként szolgálnak, nem hasonlíthatók a természetes fény erejéhez. Tanulmányok kimutatták, hogy az amerikaiak 6%-a szenved szezonális érzelmi zavarban, további 14%-uk pedig a szezonális hangulatváltozások enyhébb formáját tapasztalta már. Ezek az állapotok befolyásolhatják a koncentrációs képességet, az ébredést és a napi teendők elvégzését.

Hogy a lehető legtöbb természetes fényt engedjük be, válasszunk fényáteresztő függönyt, vagy világos színű, vékony anyagú sávrolót. Legyen persze megoldásunk olyan helyzetre is, amikor ki szeretnénk zárni a külvilágot, így vastagabb anyagú függönyön és redőnyön is gondolkodjunk.

Mindfulness 1

4.A rendezettség fél siker

Oka van annak, hogy Marie Kondo módszere ennyire felkapott: a minimalizált rendetlenség csökkenti a stresszt. Ez nem azt jelenti, hogy otthonunk jelentős mennyiségű dekortárgyától meg kell szabadulnunk. Vannak egyszerűbb módszerek is annak biztosítására, hogy a tér örömet kelt. Bútorok vásárlásakor keressük a fiókos, ajtós vagy egyéb rejtett tárolórekeszes darabokat. Így csak olyan lakberendezési tárgyakat kell elöl hagyni, amelyek nyugalmat ébresztenek, miközben a kevésbé esztétikus dolgok eltűnhetnek a szemünk elől (de még mindig ott lesznek, a fiók mélyén).

A mindfulness követésével otthonunkat békés környezetté tehetjük, amely elősegíti a belső reflexiót, a kreativitást és a kikapcsolódást. A mindfulnessben az a leginkább vonzó, hogy minden ember számára egyedi. Ötleteink arra szolgálnak, hogy felfedezd, számodra mit jelent, és hogy az otthonodban hogyan tudod megteremteni.

Facebookmail