Lehet, hogy nem a lila az első szín, amihez nyúlsz otthonod díszítésekor, de nagyon sok oka van annak, hogy meggondold magad. Valójában sok olyan hely van a házban, amely igényli a levendulához hasonló kellemes, nyugtató árnyalatot – mint a hálószobába, vagy babaszoba. Szeretnénk megihletni a lilával, hogy ne félj használni kellemes, lágy vagy épp intenzív árnyalatait!

A szín jobb megértéséhez először különbséget kell tennünk a levendula, az orgona és az ibolya között – hiszen jelen esetben is megannyi árnyalatról beszélhetünk. Ezeket gyakran felcserélve használják, bár különböző dolgokra utalnak. Igaz, mindegyik a vörös és kék keverésével születik, de eltérő arányban. Az orgona például közelebb áll a kékhez, mint a piroshoz, míg az ibolya inkább pirosas.

Lila otthon 1

A lila nem csak egy színt fed

Azt gondolhatnánk, hogy a lila, az lila, de mint sok színnél, itt is rengeteg árnyalattal számolhatunk. A választott árnyalatok óriási változást hozhatnak a helyiségben, és ezt fontos szem előtt tartani, nem csak a falak festékénél, hanem minden dekorációs elemnél is. Fontos azt is megjegyezni, hogy nem feltétlenül feminin színről van szó. Lehet a lila intenzíven kékes, vagy pirosas – ahogy fentebb is írtuk – de hajolhat rózsaszínbe, vagy akár szürkés árnyalatúnak is láthatjuk. Mindehhez hozzájárul az enteriőr bevilágítása, a fényjátkék, hogy milyen fény mellett pontosan milyen lilát is látunk.

Lila otthon 2

Mit képvisel a szín?

Minden színnek egyedi szimbolikája van, amely vagy természetesen, vagy mesterségesen alakult ki. Például egyszerű, történelmi alapú magyarázata van annak, a lilát miért azonosítják az uralkodó osztállyal. Mivel nem olyan szín, amelyet könnyű megtalálni a természetben, vagy könnyen előállítható lenne, volt idő, amikor csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, innen ered a kapcsolat. Ez ma már nem így van, de a szimbolika megmaradt.

A mitikusság is benne van: bölcsességet és rejtélyt közvetít, és gyakran boszorkányokkal, varázslókkal és mágiával társítjuk. Emellett a mélység és a világűr misztériumához is társítjuk. Ez egy olyan szín, amelytől távoli galaxisok és távoli csillaghalmazok jutnak eszünkbe.

A lila bizonyos árnyalatai, például a levendula, nyugtató hatásúak lehetnek, természetes módon be tudjuk fogadni annak ellenére, hogy nem gyakran találkozunk a színnel. Ezért lehet, hogy bizonyos árnyalataiban van valami egészen egzotikus. A természetben ritkák, ezért idegennek, és nagyon mesterségesnek is tűnhetnek. Ez az egyik oka annak, hogy a lila olyan erős szín, amelyet az emberek általában vagy szeretnek, vagy utálnak.

Lila otthon 3

Top tippek lilához

Merész színek ideális párja

A szín egyik legjobb tulajdonsága, hogy milyen puha és visszafogott tud lenni. Ez egy gazdag szín, amely hálásan működik, ha sötétebb, merészebb színek vannak mellette. Ugyanolyan remekül működik krém színekkel, mint a sötét zölddel.

Társítsuk természetes anyagokkal

Ahogy említettük, sokak számára a lila nem egyenlő a természetességgel. Viszont például bőr vagy fa mellett remekül ragyog, és megmutatja, hogy nem mesterkélt. Képes a természetes anyagok sötét és meleg tónusait lehűteni, miközben továbbra is semleges, természetes hangulatot áraszt.

Legyen ez az új alapszín

A levendula telítettnek és élettel telinek is tűnhet, egyben tompább neutrális alapként is megállja a helyét. A bohó, eklektikus ihletésű dekorációban visszafogott, mégis érdekes megjelenést nyújt, amely tökéletes háttér a többi szín számára.

Lila vagy nem lila? Kérd tanácsunkat otthonod lakástextiljeit illetően! Ingyenes felmérés során egyedi megoldást és ajánlatot adunk Neked, hogy otthonos valóban tükrözze a személyiséged.

Facebookmail