Mindannyian tudjuk, hogy a fekete alapdarab a divat terén – gondoljunk csak a kis fekete ruhára. De ennél többet is tud ez a szín. Többek között otthonunk beltereinek dizájnjakor se feledkezzünk meg róla. Még a legvilágosabb otthonok számára is előnyös lehet a fekete használata, képes jobban megalapozni a teret és dimenziót az egyes helyiségben.

A fekete kiemel

Az egyszerű sötét szín tökéletes módja annak, hogy kiemelje a többi világos és színes dekorációt. A fekete a szoba fókuszpontja lehet – legyen az egy kanapé, egy könyvespolc, néhány dísztárgy, vagy egy egész fal.

fekete az otthonban 2

Amellett, hogy ez a szín a fókuszpont, egyúttal a háttérbe is húzódik, hogy teret engedjen a többi elemnek. A fekete vizuálisan kiugrik a világos és a színes háttérből. Igaz, első pillantásra nem illeszkedik a fényes, életteli enteriőrbe, sőt, el is üt tőle, de pont ez a lényege.

A monokróm paletta megtörése

Az egyik legnépszerűbb lakberendezési trend jelenleg a monokróm: fehér és világos belső tér, amely a skandináv dizájn jellemzőit tükrözi. A Pinteresten és a design magazinokban szinte csak ez köszön vissza. Annak aki szemez ezzel a trenddel, de túl unalmasnak tartja a tiszta fehéret, a fekete tökéletes választás. Beépítése az enteriőrbe egyszerű módja az egyébként semleges színpaletta felbontásának.

Pontosan ez a játékosság az, amit az amúgy komornak titulált feketétől várunk – hogy megtörje az összképet, miközben tökéletesen illik bele. A modern otthonban nyilván helye is van, de mennyire izgalmas lenne egy tipikus provence-i enteriőrben egy fekete fal, dohányzó asztal, vagy csupán néhány kaspó.

fekete az otthonban 3

Így kísérletezz vele

  • Festés helyett tapéta: így nemcsak egyszínű falunk lesz, hanem némi mintával feldobjuk.
  • Ami fehér, legyen fekete: ablak- és ajtókeretek, mosdótál, szőnyeg, és további olyan tárgyak, melyek jellemzően világos színűek, igazán izgalmasan mutatnak feketében.
  • Apró dekortárgyak: egy-egy sötét kaspóval, vázával, poszterrel, képkerettel próbálgassuk otthonunkban a feketét – már ezekkel érezni a változást.

Mikor otthonunk szobáinak színvilágait állítjuk össze, ne feledkezzünk meg arról, a sötét szín mit nyújthat nekünk.

Segítünk megtalálni, mely tapéta és függöny ideális otthonodba! Vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Facebookmail