Festett tökök, kockás takarók a kanapékon, élénk levelekből készített koszorúk: ezek az ősz örök kedvenc dekor elemei. Mellettük viszont mindig helyet kapnak az aktuális trendek mind színvilágban, mind anyagokban. Négy fő irányvonal lesz ősszel jellemző – melyekkel az utóbbi időben találkoztunk is.

Az ősz az otthonosság, a lelassítás és a barátokkal és családdal való kapcsolatteremtés ideje. Ezt a már alapelvnek számító gondolatot pedig jól megtámogatják az idei trendek is.

ősz 2021 trend 2

A tipikustól eltérő ősz: sötét árnyalatok

A narancssárga, a piros és a sárga számítanak hagyományos őszi színeknek, de a tervezők egyre inkább más inspiráció irányába fordulnak. Inkább a melegebb, gazdagabb árnyalatok felé fordul a kocka, mint például a mélyzöldek, a kékek és a barnák. A kifinomultságuk és a karakterességük miatt úgy adnak hozzá az enteriőrhöz, hogy nem tolakodnak a szemlélő terébe. Bár róluk hagyományosan nem az ősz jut eszünkbe, mégis megfelelőek, ha meleg árnyalatokkal használják őket.

A sütőtök és az őszi levelek klasszikus színeivel kísérletezőknek azt tanácsoljuk, hogy egy vagy két váratlan árnyalatot vigyen a beltérbe. Néhány párna sötétkékben, vagy mélyzöld futó az asztalra, hogy izgalmasabbá tegyük a narancssárga és sárga elemeket.

ősz 2021 trend 3

Kellemes, meleg szövetek mindenhol

Ahogy az időjárás hidegebbre fordul, elengedhetetlenek a meleg textíliák – ami egyébként kulcsfontosságú trend 2021-re. A vastag kötött takarók és izgalmas párnák rétegezése bársonyokkal és más gazdag textúrájú szövetekkel gyorsan átalakítja a teret egy könnyű és szellős nyárból meleg és barátságos ősszé. A különböző anyagok keverése egyáltalán nem tilos, sőt, elvárt! A plüss műszőrme a műbőrön, a puha kasmír a bársonyon… és még folytathatnánk a sort. A rétegezés mindig izgalmas hangulatot tud kölcsönözni az enteriőrnek.

Egy lépésre a bekuckózástól

A pandémia megerősítette azt a felfogást, hogy otthonnak szentélynek kell lennie, és ez az gondolat lesz idén az őszi lakásdekor élvonalában. Fogjuk fel az évszakváltást lehetőségként arra, hogy egy különleges zugot alakítsunk ki az otthonunkban. Párnázzuk ki az ablakpárkányt, szerezzük be a hintaszéket, amit mindig is nézegettünk, huzatoljuk át a díszpárnákat és adjunk nekik új helyet.

ősz 2021 trend 4

Nyissunk ajtót a természetnek

Végül, de nem utolsósorban, ez az a tendencia, ami összeköti az utóbbi időszak nagy trendjeit. Ez azonban nem egészen azt jelenti, hogy otthonunk mostantól egy üvegház, tele növényekkel. Inkább azt, hogy az anyagokat illetően eltolódik a hangsúly a natúr vonalra (rattan, nád, fa, (gyapjú, len) és több természetes fényt engedünk be.

Ezen kívül egyre jellemzőbb chinoiserie, vagyis a kínai és más kelet-ázsiai művészeti hagyományok európai értelmezése és utánzása. Gyakran találkozunk ennek keretében virágmintákkal és természet ihlette jelenetekkel, leggyakrabban tapétán és kerámiákon látható. Na, és persze, a szobanövényeket sem zárjuk ki.

Ingyenes konzultációnk során többet is megtudhatsz az aktuális trendekről és persze arról, a te otthonodnak mire van szüksége. Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Facebookmail