Ez az a stílusirányzat, amelyhez a leginkább szükséges a jó szem a dizájnhoz. Az eklektikus stílusban ugyanis különböző korok elemei keverednek, nincs jellemző anyaga vagy színvilága, ezért érdemes egy szakember tanácsát kérni, hogy elkerüljük a kaotikus végeredményt.

Az elrendezés a dizájn előtt

A legtöbb esetben a bútorok elhelyezésén van a hangsúly, így az eklektikus stílus kialakítása során is könnyebb, ha az elrendezéssel kezdjük. Ha felvázoltuk, miket szeretnénk a térbe bevinni, már csak be kell azokat szerzeni – és így lesz helye a skandináv dohányzóasztalnak és a 60-as évekbeli kanapénak is.

Érdemes kialakítani egy rendszert

A rendszertelenségben. Legyen egy irányvonal, amelyre felfűzzük az eklektikus stílus elemeit és máris egy hangulatos teret tudunk létrehozni.

  • legyen egy fő színünk, amely a lakástextileken és a bútorokon is visszaköszön
  • használjuk ennek az árnyalatait a többi tárgyon is
  • játszunk a kontrasztokkal: sötét-világos, szögletes-lekerekített, fényes-matt

Teremtsünk fókuszpontokat

Ezek megkönnyítik a szemnek a tér befogadását. A szoba olyan kulcspontjai legyenek ezek, amely köré a dizájnt kialakítjuk. Lehet ez egy 19. századi komód, egy modern kanapé, egy lenyűgöző kép, vagy egy hangsúlyos tapéta az egyik falon. Viszont ne teremtsünk túl sok fókuszpontot, mert az káoszt eredményezhet.

Színek és anyagok tárháza

Nincs olyan, hogy eklektikus szín vagy anyag, ezek nem határolhatók be. Ez a stílusirányzat egyik legnagyobb előnye és legnagyobb kihívása egyben. Mi döntjük el, milyen uralkodó színt választunk, viszont tudnunk kell, hogy mikkel párosíthatjuk. Az egyik legjobb tipp, ha a lakástextilek teremtik meg az összhangot. Például legyen a tér fókuszpontja a függöny, amelynek egy színe visszaköszön a díszpárnákon és a szőnyegen is. A tapéta pedig színben harmonizáljon a függönnyel, egészítse ki azt.

Megragadott az eklektikus stílus? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk a lakástextilekkel.

Facebookmail