Manapság a fenntartható lakberendezési termékek szélesebb skáláját találhatjuk meg a legegyszerűbb dizájntól a kifinomult tervezésig. Nem is lehetne jobb az időzítés a fenntarthatóbb életmód felé való elmozduláshoz. Ahogy a gyártók egyre nyitottabbak az innovációra, hogy a környezetbarátabb megoldásokat megfizethetőbbé, változatosabbá, kényelmesebbé és szebbé tegyék, egyre könnyebben korszerűvé varázsolni beltéri tereinket.

Miért válasszuk a fenntartható dekort?

Korábban arra összpontosítottunk, hogy tereinket melegebbé és barátságosabbá tegyük. Ma ez a törekvés nagy mértékben magában foglalja azt is, hogy az enteriőrök bolygónk életének szempontjából biztonságosak és tudatosan tervezettek legyenek. Míg a fenntarthatóság kapcsán a legtöbb szót a természeti környezetről ejtjük, valójában három pillére van: környezeti, gazdasági és társadalmi.

A fenntarthatóság több, mint a bolygónk erőforrásainak megőrzésére való törekvés. A fenntartható gyártású termékek választása pozitívan befolyásolhatja jóllétét. Egyre több bizonyíték mutat rá, hogy a természettel való aktív és passzív érintkezés egyaránt pszichológiai, érzelmi és szociális előnyökkel jár. A bolygó élhetőbbé tételén túlmenően a fenntartható termékeket forgalmazó vállalkozások támogatása hozzájárulhat ahhoz, hogy ezek nagyobb hatást érjenek el, és tovább nőhessenek.

fenntartható lakber (4)

Fenntarthatóság egészen az alapanyagoktól

Az, hogy egy termék fenntartható, magában foglalja azt is, hogy előállítása a lehető legkevesebb kárt teszi a természeti környezetben.  Bizonyos szervezetek már az alapanyagok kitermelésekor garanciát vállalnak erre. A Sustainable Forestry Initiative (SFI) kezdeményezés célja például a környezetbarát, társadalmilag előnyös és gazdaságilag életképes globális erdőgazdálkodás előmozdítása nemzetközileg elismert és alkalmazott erdőgazdálkodási elvek kialakításával.

A textíliák előállítása biztonságos, tartós és rendkívül funkcionális legyen. Például fenntartható módon állítsák elő (megfelelő szennyvízkezelés, szintetikus termékek korlátozása, stb.) és ne tartalmazzanak az egészségre ártalmas színezékeket. Az OEKO-TEX STANDARD 100 címke tanúsítja, hogy az azzal ellátott termék minden eleme, azaz minden cérna, gomb és egyéb kiegészítő károsanyag-ellenőrzésen esett át, és ezért az árucikk emberi ökológiai szempontból ártalmatlan.

fenntartható lakber 3

Kemikáliáktól mentesen

A levegőben szálló vegyi anyagokat általában illékony szerves vegyületeknek nevezik (VOC), amelyeket építőanyagok, belső berendezési tárgyak, tisztítószerek és testápolási termékek gyártására és karbantartására használnak. Éppen ezért nemcsak a levegő minőségének védelme, hanem a további környezetszennyezés megelőzése érdekében is biztosítanunk kell a számunkra biztonságos anyagok használatát. A Greenguard Gold Certification szabványával ellátott tapéták például olyan egészségügyi alapú előírásoknak felelnek meg, amelyek alacsonyabb VOC-kibocsátási szintet írnak elő annak biztosítására, hogy a termékek elfogadhatók legyenek valamennyi beltéri környezetben.

fenntartható lakber 2

Tippek a fenntarthatóbb helyiségek kialakításához

  • Válasszunk tartós, strapabíró anyagokat.
  • Szerezzünk be időtálló, számunkra kedves dekor elemeket.
  • Ne féljünk kérdezni a termékek hátteréről, származásáról, előállításáról.
  • Amikor ideje stílust váltani, nézzük át, miket tudunk újrahasznosítani, új köntösbe öltöztetni.

Attól, hogy valami fenntartható, még nem jelenti azt, hogy ezzel fel kell adnod saját stílusodat. Kérd ingyenes konzultációnkat és segítünk megtalálni az arany középutat otthonod számára.

Facebookmail