Egyik textil sem egyforma. Vannak anyagok, melyek a beltérbe valók, míg a kültéri lakástextil esetében fontos, hogy a kerti bútorok és a kültéri párnák bírják az időjárásváltozást. És van még olyan textil is, amely mindkettő funkciót betölti… a trükk az, hogy tudjuk, hogyan kell megfelelően használni a beltéri-kültéri anyagot.

Mielőtt beltéri-kültéri lakástextil mellett döntünk

Amikor beltéri vagy kültéri használatra szánt szövetet választasz, fontos figyelembe venni a számodra legfontosabb tulajdonságokat, valamint, hogy hogyan fogod használni az anyagot. A kültéri lakástextilnek fakulás biztosnak kell lennie, és szezonról szezonra ellen kell állniuk a zord időjárásnak.

kültéri beltéri lakástextil

A kültéri szövetek sokkal tartósabbak, mint a kizárólag belső használatra tervezettek, és úgy vannak kezelve, hogy a bútorok színe ne fakuljon ki.  Ám az is igaz, hogy a beltéri-kültéri szövetek nem olyan kényelmesek, mint a beltéri használatra szántak. Például a vinil kanapé nem a nappaliba való bútordarab, de nagyon jól mutat egy tornácon vagy teraszon. A nappali bútorai megkövetelnek egy kényelmes, lágyabb érzést.

Az árnyékolás szintén fontos elem, ha kültérről van szó. Minden olyan szövetnek, melyet  a naptól való védelemre választasz képesnek kell lennie ellenállni a napsugárzásnak és a nedvességnek. Tehát mielőtt bútor szövetet választanál, gondolod végig, hogy milyen funkciót fog betölteni. A kertben használt textil nagyobb tartósságot igényel, mint a beltéri-kültéri anyag.

Vajon a kültéri szöveteknek bent is van helyük?

A kerti bútorokat és a kültéri párnákat kevesebbet használjuk, mint a beltéri megfelelőjüket. Míg a kültérben használható eszközök sokkal időtállóbbak, ám kevésbé puhák, ruganyosak és kényelmesek. Ennek ellenére a kültéri anyagok foltállók, ezért jól használhatók nagy látogatottságú helyeken vagy olyan részeken, ahol gyerekek játszanak és esetleg kiöntenek valamit.

kültéri beltéri lakástextil 2

A polipropilén egy sokoldalú szövet, amelyet beltéri és kültéri anyagként egyaránt használhatunk, például egy fedett tornácon, vagy olyan tárgy esetében, amely egy ablak melletti napsütötte helyen található. A polipropilén szövetet – vagy polipropilént tartalmazó kevert szöveteket – gyakran használják függönyként a kereskedelmi épületekben, mert jobban ellenállnak a napfénynek, így nem kell gyakran cserélni őket.

Ez az anyag azonban nem vízálló, ezért csapadéknak kitett helyen nem javasolt használni. Ugyanakkor ellenáll a napfénynek, a hőnek, és az UV sugaraknak, így tökéletes választás olyan napos és fényes szobákba, amelyeket nem ér eső. A polipropilén egy légáteresztő anyag is, így szunyókálhatsz rajta anélkül, hogy megizzadva ébrednél fel.

A kültéri anyagok ápolás

kültéri beltéri lakástextil 3

Bizonyos kültéri lakástextil elég erős ahhoz, hogy fehérítővel is tisztítható legyen a szín fakulása nélkül. Nem minden anyag bírja az erőteljesebb tisztítást, ezért fontos, hogy alaposan gondoljuk végig a választást. Ha olyan kisgyermekeid vannak, akik sportot űznek a rendetlenségből, akkor olyan anyag szükséges, mely strapabíró.

Legtöbbször azonban a kültéri bútorok tisztításához csak egy kevés szappanra és vízre van szükség, melyet néhány percig hagyunk beszívódni az anyagba, majd szivaccsal vagy puha sörtéjű kefével áttisztítjuk, végül kiöblítjük és a levegőn hagyjuk megszáradni. Ha a megfelelő anyagot választottad, akkor legyen szó kültéri párnáról vagy székről jó néhány nyarat ki fognak bírni.

Függöny a kertbe? Mi találunk neked rá megoldást. Ingyenes konzultációért és felmérésért vedd fel velünk a kapcsolatot.

Facebookmail