Mi a titka annak, hogy a díszpárna jól nézzen ki ott, ahova teszem? Hogyan mixeljük a különböző színeket, mintákat és anyagokat, hogy azok passzoljanak? Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű párnát, és amúgy az milyen alakú legyen? Mindent megválaszolunk a cikkben.

Ha bármilyen dizájn váltásban gondolkodunk otthonunkban, de nincs nagyobb keretünk erre, akkor a dekorelemekkel tudunk játszani. És itt is éllovas a díszpárna. Három titka van annak, hogy ezek a párnák jól mutassanak bármilyen enteriőrben. Miközben a legfontosabb dolgot nem veszítjük szem elől: a dizájn a szórakozásról szól, érezzük jól magunkat tervezés közben!

Próbáljunk merészebbek lenni, kísérletezni – maximum egy eklektikus nappaliban találjuk magunkat a projekt végén. De ez a dekorelem úgyis mindig cserélhető, áthuzatolható alacsony költségen, rövid időn belül. Ez a rugalmasság az oka annak, hogy a díszpárna az egyik legegyszerűbb módja a szoba megjelenésének megváltoztatására. Olcsók, kicsik és jellemzően élénkek, színesek vagy szórakoztató mintájúak.

díszpárna 2

A méret kritikus jelentőségű

A párnák kiválasztásakor a méret egy fő szempont. A túl nagy párna mellett már nem lehet kényelmesen leülni, a túl kicsi meg úgy tűnik, mintha nem is lenne szerves része a beltérnek. Pont ezért szem előtt kell tartani, hogy ezek csak a dizájn és az összkép hangsúlyozói, nem pedig a fő elemek – de ne is aprózzuk el.

Mivel mindannyiunknak különböző méretű bútorai vannak, mégis mi a jó párnaméret? Kezdje azzal, hogy mi lehet a legnagyobb párna mérete, és haladjon a legkisebbig. Mérjük le a kanapét, ágyat, széket, ahova párnát tervezünk, és annak hosszánál csak kisebbet vegyünk. Vásároljunk több méretet, először egy közepeset, egy annál kisebbet és egy picit nagyobbat is.

díszpárna 3

Pontosan hány díszpárna is kell?

Sokan ismerik és követik azt a szabályt, hogy mindig páratlan számban, például hármasban vagy ötben gondolkodjunk a dekorban. Ez a szabály a párnák elrendezésére is vonatkozik, különösen akkor, ha modern, kiegyensúlyozott megjelenést szeretnénk. De a döntés attól függ, hogy mekkora helyet szeretnénk „felpárnázni”.

Egy nagyobb, kb. 3 szekciós, kanapé esetében csoportosíthatjuk a párnákat kettesével, hármasával a két végébe – és akár lehet még egy szett a közepén. Inkább legyen több díszpárna kéznél, hiszen, ha csak 1-2 elemet dobunk fel, az nem eredményez olyan nagy változást.

díszpárna 4

Jöhet minden a mixbe

Gondoltad volna, hogy a műszőrme tökéletes párja a tweed anyagnak? A díszpárna segítségével ezt magad is megláthatod. A minták keverése eleinte ijesztő lehet, ezért érdemes inspirációkért kutatni magazinokban, vagy az interneten. Keveredjenek a minták a mintátlanokkal, a bőr huzatú a vászonnal, a bársonnyal.

A legjobb, amivel kezdhetünk, az egy mintátlan, egyszínű párnak. Ezután, amikor kiválasztjuk a mintásakat, tudjuk, milyen színt kell követnünk, hogy összhangot alakítsunk ki a mixben. Ha mindez megvan, jöhetnek az izgalmasabb darabok is. Bár azt írtuk, hogy a díszpárna nem a szoba fókuszpontja, de mégis lehet az, ha van egy erős darabunk. Nincs szigorú szabály, csak szórakozzunk vele.

Legyél kreatív és mixelj, segítünk benne! Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Facebookmail