Az organza áttetsző, hagyományosan selyemszálakból készülő anyag. Egyaránt megállja a helyét függönyként és dekor textilként. Ismerd meg közelebbről. Leginkább a voile anyaghoz hasonló, hiszen mindkettő áttetsző és könnyű textil. Igaz, eredetileg selyemszálból készítik, viszont ma már szintetikus szálakból, például poliészterből vagy nejlonból is gyártják.

oeganza 3

Némi organza háttér sztori

Úgy saccolják, az organza legalább a középkor óta létezik, neve Urgangból származik, Törökország ősi részéről, mely virágzó selyempiaccal rendelkezett. Főként függönyök készítésére használták már abban az időben is a lakberendezésben. Laza szövésű, áttetsző, mégis színes, ezért lett olyan kedvelt.

Mellette szóló érv lehet, hogy ma az anyagot elég olcsón lehet megvásárolni, hiszen a selymen túl szintetikus anyagokból is előállítható.

Helye az otthonodban

Lapos szövésű, vékony és könnyű anyag, meglepő módon azonban meglehetősen feszes a szoros, csavart szálak miatt. Színek és érdekes hímzett minták széles skálája közül választhatunk, ha az organza mellett tesszük le a voksunkat. Leginkább függönyként használjuk önállóan, vagy egymásra rétegezve. Legtöbben egyetértenek abban, hogy nagyon elegánsnak és romantikusnak tűnik, amikor gyengéden leng a szélben.

organza 1

De maga a szövet nagyon sokoldalú, ezért nem ritka, hogy az otthon egyéb díszítő elemeiben is visszaköszön –  például ágytakarók készítésére, díszpárnák bevonására is használják. Sőt, a fényjáték kedvéért sokan a lámpát takarják le vele – szigorúan alacsony watton.

Találd meg velünk otthonod függönyeit! Egyéni konzultációnkkal segítjük a választást. Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Facebookmail