A tél beköszöntével valahogy sokkal jobban vágyunk a bekuckózásra, az otthon melegére, mint az év többi időszakában. Ahogy közeledik a karácsony, és vele a családi összejövetelek ideje, talán még inkább késztetést érzünk arra, hogy lakásunkból egy barátságos, hívogató helyet varázsoljunk. Egy olyan helyet, ahol kényelmesen, és kellemesen tölthetjük el az ünnepeket. Épp ezért úgy gondoltuk, hozunk néhány tippet arra, hogyan dobd fel a lakásbelső hangulatát textilekkel, a téli hónapokban.

Milyen színű függönyöket válasszunk télen az otthonunkba?

Sokan úgy vélik, hogy a függönyöknek nincs különösebb szerepük az enteriőrben, és csak árnyékolásra, sötétítésre használjuk őket. Valójában azonban nagyobb jelentőséggel bírnak, mint gondolnánk. Egyrészt megakadályozzák, hogy kiszökjön a meleg az ablakon, bent tartják a hőt, így kellemes melegben tölthetjük napjainkat a téli időszakban is.

Másrészt a függönyök színe meghatározza az egész lakás hangulatát. Épp ezért érdemes hozzáigazítanunk minden dekorációs elemet (vagy épp fordítva), így igazán harmonikus, egységes lesz az otthonunk összképe.

Téli piros szín

Nézzük is meg, hogy milyen színek közül érdemes válogatnunk télen!

Föld-színek: az örökzöld elegancia

Elsőre furcsán hangozhat a kifejezés, pedig logikus: lényegében bármilyen árnyalat ide sorolható, ami megtalálható a természetben. Ilyen például: a barna,  a zöld,  a vörös, vagy a sárga. A földszínek örökzöldek, sosem mennek ki a divatból és igazán elegáns hatást keltenek a lakásban.

De óvatosan kell bánnunk velük, ugyanis ha túlzásba esünk, könnyen unalmassá válhat az összhatás. Ha például a függönyeink a föld valamely pasztell árnyalatában pompáznak, érdemes merészebb színű kiegészítőkkel feldobni az enteriőrt. Ezen kívül nagyon fontos a megfelelő mennyiségű természetes és mesterséges fény, hogy ne váljon túlságosan komorrá a lakásbelső.

Piros: az ünnepi szín

A piros mindig gyönyörű, és vidám hatást kelt, ráadásul a közelgő ünnepekre való tekintettel is kitűnő választás lehet. Ha ezt választjuk, érdemes ügyelni rá, hogy passzoljon a karácsonyi dekorációnkhoz is. Ilyenek például az arany, az ezüst, a zöld, valamint a fehér.

Ne ijedjünk meg a sárgától

Habár sokan félnek tőle, a sárga a maga módján egy igazán kifinomult és elegáns szín. Ha ilyen árnyalatú függönyt választunk, az rendkívül fel tudja dobni az unalmas falakat, ugyanakkor nyugtató hatással bír. Ezen kívül elegendő mennyiségű fényt enged be, így a szoba sokkal világosabbnak tűnik. Arra azonban nagyon figyeljünk, hogy jól passzoljon a padló és a fal színéhez. Ugyanakkor, ha nem illik az enteriőrhöz a harsány szín, válasszunk helyette valamilyen pasztellesebb árnyalatot.

Az őszi-téli sláger: gesztenyebarna

Amennyiben az otthonunk fala egyhangúbbak a kelleténél – például szimplán fehérre vannak festve és nincsenek kellően kidekorálva – akkor a merész, gesztenyebarna színű függönyök segíthetnek. Az ilyen és ehhez hasonló árnyalatok használatával kiválóan ellensúlyozhatjuk a falak egyszerűségét, valamint tökéletesen illenek a fából készült bútorokhoz.

Kék: a pozitivitás színe

A 2020-as év színe még 2021 felé közeledve is töretlen népszerűségnek örvend. Változatos árnyalatai számtalan lehetőséget adnak kezünkbe: legyen szó akár pasztell-, kobalt-, vagy türkizkék függönyről, tökéletes választás lehet a nappaliba és az étkezőbe is. Sok esetben a pozitivitással párosítják, így fényfüzérekkel párosítva igazán varázslatos, vidám hangulatot kelt.

Téli puha takaró

Egyéb kiegészítők, amik a téli melegség érzetét varázsolják otthonunkba

Ha sikerült kiválasztanunk az ízlésünknek megfelelő függönyöket, akkor nincs más hátra, mint hogy hozzájuk illő, egyéb téli kiegészítőket szerezzünk be. Nézzünk is meg néhány példát!

Puha takarók

A puha kiegészítők extra kényelmet biztosítanak otthonunkban. Ilyenek például a kasmír-, és gyapjúszövetek, vagy lényegében bármilyen anyag, ami kellően puha és meleg. Használhatjuk őket ágytakaróként, hanyagul rádobhatjuk a fotel vagy a kanapé háttámlájára a nappaliban, a meleg otthon érzése mindenképp garantált.

Díszpárnák és puffok

Amikor apróbb lakberendezési trükkökről van szó, mindig szóba kerülnek a díszpárnák és a puffok is. Nem is csoda, hiszen igazán otthonos hangulatot teremthetünk velük a lakásunkban. A téli hónapokban nyugodtan válasszunk a puha takarókhoz  anyagban passzoló díszpárnákat. Ezek nem csupán mutatósak, de szuper kényelmesek is. És ha mindezt kiegészítjük még egy-két kötött hatású puffal, a bekuckózás élménye garantált.

Nincs is jobb annál, mint egy hideg nap végén hazaérni, ledőlni a kanapéra, feltenni a lábunkat és betakarózni egy pihe-puha pléddel.

Mécsesek és égősorok

Ne ücsörögjünk a sötétben, vagy erős lámpafényél, inkább teremtsünk meghitt hangulatot fényfüzérekkel! A megrövidült nappalok jó apropót adnak arra, hogy feldobjuk az enteriőrt egy kis hangulatvilágítással. Válasszunk a függönyökhöz és a többi dekor elemhez illő mécsestartókat és helyezzünk el belőlük néhányat a lakás minden pontján. Mindezt feldobhatjuk még néhány égősorral, amiket feltehetünk például a könyvespolcra, vagy rátekerhetjük őket a szobanövényekre.

A téli dekoráláshoz nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni; sok esetben tényleg elég az, ha feldobod az enteriőrt egy-egy új függönnyel vagy akár tapétával. A lényeg, hogy ne ijedj meg a színek használatától, ha pedig egy-két stílus tippre van szükséged, olvasd a blogunkat vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

Facebookmail