Nem mindenki születik jó szemmel a dizájnhoz. Viszont egyszer, vagy nem csak egyszer, elérkezünk oda, hogy lakberendező ruhába bújjunk és magunknak alakítsuk ki az otthonunkat. Ez lehet egy költözés után, egy új otthon vásárlásakor, vagy éppen akkor, ha meguntuk, hogy már 10 éve ugyanott van a kanapé.

Ilyenkor az egyik dolog, amit tehetünk, hogy szakemberhez fordulunk és olyanra bízzuk otthonunk beltereinek kialakítását, akinek már nagy gyakorlata van ebben. A másik opció az, ha magunk vágunk bele, mindenféle külső segítség nélkül. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és nehézségei is, viszont a cél az, hogy olyan otthonunk legyen, amilyenről álmodtunk.

Most azokkal osztunk meg 5 hasznos tanácsot, akik nem kérik lakberendező segítségét, hanem önállóan rendezik be a szobáikat.

1. Inspirálódj másoktól.

Mielőtt belevágsz a lakberendező projektbe, készíts moodboardot. Ez lehet egy füzet, vagy egy mappa a számítógépeden, a lényeg, hogy olyan képeket ments ide, amelyek tükrözik azt a végeredményt, amelyről álmodozol. Lehet, hogy az egyik fotón csak a kanapé tetszik, a másikon meg minden borzasztó, kivéve a tálalószekrény. Ezek a fotók inspirációként szolgálnak majd akkor, ha bevásárló körútra indulsz.

2. Nem mindegy, milyen megvilágítást használsz.

Tanuld meg, mennyire fontos a fény az otthonodban. Honnan jön a természetes fény? Hova kell helyezni a lámpákat? Azok mekkorák legyenek, mekkora teret világítsanak be? Milyen villanykörtét csavarjunk be? Sok kérdés, igaz? A válaszadáshoz az egyik legjobb út, ha meghatározzuk a helyiség funkcióját: olvasósarkoba erős fény, hálóba viszont inkább meghitt, lágy fény illik.

3. Ne riadj vissza a DIY dolgoktól.

A saját készítésű tárgyak sokkal inkább sajátunkká teszik az otthonunkat. Remek emlékeket ébresztenek, hiszen amikor ezekre a tárgyakra nézünk, eszünkbe jut az, amikor készítettük. Válassz egy régi, már nem használt plédet, vágd és varrd úgy, hogy párnahuzatok szülessenek belőle. Kész is a legújabb díszpárna garnitúra a kanapéra. Legyen ez egy közös program a pároddal, a gyerekekkel, vagy akár baráti körben.

4. Használd ki a plafon adta lehetőségeket.

Sokat elmélkedsz azon, mit lehetne kezdeni a fehér plafonnal? Hogy feldobd, egy jó megoldás egy impozáns csillár vásárlása – legyen az egy modern darab, egy antik csoda, vagy a legutóbbi régiségvásáron beszerzett gyöngyszem. Egy másik lehetőség a tapéta. Nemcsak nagy belmagasságú terekben mutat jól, alacsony beltérben is remek lehet, viszont utóbbi esetben válassz visszafogott színű és nem zsúfolt mintázatú tapétát.

5. Egy lakberendező mindig hallgat a megérzéseire.

Ha valamire rá kell beszélned magad, akkor azt sosem fogod igazán magadénak érezni. Lehet, hogy ott a moodboardodon az a csodás szőnyeg, de ha élőben mégsem fog meg, hanem inkább egy másik nyeri el a tetszésed, nyugodtan csábulj el. Nem akkor fogod otthonnak érezni a lakást, ha olyan lesz, amilyennek eltervezted, hanem akkor, ha olyan lesz, amilyenben jól érzed magadat.

Sok info ez egyszerre? Keress minket bátran tanácsért, konzultációért, különleges tapétákért és függönyökért.

Facebookmail