A tapéta igen hasznos és rendkívül könnyedén kezelhető faldekoráló megoldás. Eredete az ősemberekig nyúlik vissza, akik állatbőrrel „tapétázták ki” barlangjaikat. Igazán felkapottá a 14. században vált. Ekkor a feudális fényűzés egyik eszközének számított a dombornyomott, aranyozott bőrből készült falburkoló anyagok és drága szövetdrapériák voltak az előkelő otthonok elengedhetetlen dizájnelemei.

Ha neked is elnyerte a tetszésedet a tapéta, akkor engedd meg, hogy adjunk 4 hasznos tanácsot, mielőtt tapétázni kezdenél.

Ide inkább ne válaszd a tapétát

Páradús helyiségekbe nem javasolt a tapéta, hiszen ezzel a falnak és a tapétának is ártasz. A felesleges pára meggátolja a tapéta megfelelő tapadását a falakon. Amint a pára beférkőzik a fal és a tapéta közé, az anyag könnyen felpúposodik, az oldalai felhajlanak. Ha mégis ragaszkodsz a fürdőszoba vagy a konyha tapétázásához, javasoljuk páraelszívó elhelyezését és a megfelelő szellőztetés biztosítását.

Mérés, tervezés, színskála

Mielőtt elindulsz vásárolni, tervezd meg, pontosan hova szeretnél tapétát felvinni, azt a területet pedig pontosan mérd le. Egy normál tapétatekercs 50 cm széles és 10 méter hosszú. Az anyagból érdemes kb. 15%-kal többet vásárolni, hiszen a mintaillesztéseket és a felviteli hibákat is bele kell kalkulálnunk. Érdemes egy színskálát tervezned, mielőtt elindulsz, hogy ne nagyon ragadjon el a képzeleted a rengeteg tapéta között válogatva. Természetesen nyitva hagyhatod a lehetőséget, hogy váratlanul megtetszik egy mintázat, de igyekezz ragaszkodni az elképzeléshez. Hogy elkerüld az otthonosban a kaotikus végeredményt.

A falfelület megtisztítása

Alapszabály, hogy tapétázni csak üres falfelületre szabad. A régi tapétát minden esetben el kell távolítani. Ezt legkönnyebben úgy tudod megtenni, hogy bevizezed a teljes felületet, és hagyod, hogy feloldódjon a ragasztó. A nagyon odatapadt részeket glettelő kanállal tudod eltávolítani, de ügyelj arra, hogy közben ne sértsd meg a falfelületet. A maradék ragasztót pedig langyos vízzel és puha ronggyal távolíthatod el.

A tapéta mellett számos más eszköz is szükséges

Nem elég néhány csík tapéta és ragasztó. Szükség van még ollóra, mérőszalagra és vonalzóra a pontosság miatt. Vödörre, amelyben kikeverjük a por állagú ragasztót. Megfelelő puhaságú és nagyságú kenőecsetre a ragasztó felviteléhez és simítóhengerre a tapéta elegyengetéséhez. És persze létrára, ha magaslatokba szeretnénk törni.

Ezeket az alaptippeinket megfogadva már könnyebben tudsz tapétázni és kisebb lesz a kockázata annak, hogy rontasz. Nézz be hozzánk üzletünkbe, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot ide kattintva, ha igazán egyedi tapétát szeretnél az otthonodba.

Facebookmail